От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева.

...
От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева.
Коментари Харесай

Бюджетът за 2022 г.: минимална заплата от 710 лв. и дефицит от 5,9 млрд. лева

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лв.. Това планува Закона за бюджета за 2022 година Параметрите му бяха показани в петък от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

До 710 лв. тази сума се усилва и компенсацията за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, разгласи Асен Василев.

В бюджета заляга и уговореното по време на съдружните договаряния повишаване на оптималния застрахователен предел от 3000 лева на 3400 лева Попитан за коментар на недоволството у част от бизнеса по тематиката, Василев отговори: "Максималният застрахователен приход, както и минималната заплата, би трябвало да се движат в тандем със междинната работна заплата ".

Финансовата рамка пък вицепремиерът разказа като “бюджет на икономическия напредък ”. В нея е заложен напредък от 4,8%.

Заложените приходите в плана за държавен бюджет за 2022 година са на равнище 57,2532 милиарда лв., а разноските - за 63,1538 милиарда лв.. Предвижда се недостиг от 5,9003 милиарда лв., или 4,1% от брутния вътрешен артикул (БВП), като в тази стойност са включени и средствата, планувани да обезпечар ограниченията против COVID-19.

Новият дълг се планува да бъде над 7 милиарда лв.. С три милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани остарели отговорности.

Увеличават се средствата в редица браншове, като за задачата ще се плануват и вложения в хора, съобщи още Василев. И изясни, че с бюджета за 2022 година се надява да се сложи началото на нова политика, в която “държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а влага ”.

Според предвижданията на кабинета бюджетът за актуалната година ще влезе в действие от април. Дотогава в действие ще бъде законът за бюджета за 2021 година

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР