От 1 април 2024 г. работещите пенсионери ще имат право

...
От 1 април 2024 г. работещите пенсионери ще имат право
Коментари Харесай

Преизчисляват близо 350 000 трудови пенсии

От 1 април 2024 година работещите пенсионери ще имат право да прибавят спомагателния си застрахователен стаж към пенсията. 

Преизчисляването ще обхване работещите пенсионери, получаващи трудови пенсии - пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване и пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест. Те би трябвало да имат добит застрахователен стаж през миналата 2023 година и да не са подали заявление за преизчисляване на пенсията им с добит след пенсионирането им застрахователен стаж и застрахователен приход до датата на актуалното служебно преизчисляване. Тази година

Национален осигурителен институт ще преизчисли служебно пенсиите на към 350 000 пенсионери, придобили застрахователен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите.

Служебното преизчисляване на пенсиите започва като изключителна мярка по време на коронавирусната пандемия през март 2020 година, а година по-късно мярката стана непрекъснато настояща. През 2023 година служебно бяха преизчислени пенсиите на близо 336 000 работещи пенсионери.

Разпоредбите на Кодекса за обществено обезпечаване нормативно уреждат опцията за преизчисляване на трудовите пенсии, за хората които не престават да поставят труд, за който подлежат на обезпечаване, след пенсионирането си. Според информацията на уеб страницата а Националния застрахователен институт (НОИ) са планувани два метода за преизчисляване:

1. служебно - с в допълнение добития от пенсионера застрахователен стаж в интервала след отпущането, надлежно - след последното преизчисляване, на пенсията;

2. по заявление на пенсионера - с в допълнение добития осигурителния стаж и застрахователен приход в интервала след отпущането, надлежно - след последното преизчисляване на пенсията.

По първия посочен механизъм служебното преизчисляване на пенсиите, считано от 1 април на годината, се прави,

като се зачита положения спомагателен стаж до края на миналата календарна година, без да е належащо подаване на заявки от пенсионерите.

За да се извърши преизчисляването, се вземат поради данните, подадени от осигурителите, а за самоосигуряващите се - данните за импортираните осигурителни вноски, които се отнасят за времето до 31 декември в това число на миналата календарна година и които са налични в осведомителната система на Националния застрахователен институт към 1 март на настоящата календарна година.

Това преизчисляване се ползва за всички пенсионери, които получават персонални трудови пенсии, имат положен стаж през миналата календарна година и не са подали заявление за преизчисляване на пенсията по посочения нагоре втори метод с в допълнение добития след пенсионирането застрахователен стаж и застрахователен приход.

Датата на служебното преизчисляване - 1 април на всяка календарна година.

Важно е да отбележим, че в случай че преизчисляването се прави от 1 януари на всяка година, каквито оферти са правени, това не би донесло спомагателни изгоди за пенсионерите, защото поради обмена на данните и софтуерната обработка на близо 400 хиляди пенсии, заплащането им отново би се осъществило през април.

Следва да се подчертае, че при осъществяване на преизчисляването от 1 април всяка година не се пропуща нито един интервал с положен застрахователен стаж след пенсионирането - всяко годишно преизчисляване се прави с спомагателни 12 месеца застрахователен стаж, в случай че работещият пенсионер ги е отработил през предходната календарна година (съответно - с толкоз месеца, колкото са отработени).

Преизчисленият размер на пенсията се изплаща 12 месеца до идващото годишно преизчисляване,

като върху него се отразява осъвременяването от 1 юли в съответната година. Така регламентираното служебно преизчисляване на пенсиите, се прави постоянно от една и съща дата всяка година, като всякога се прибавя в допълнение добития от лицето застрахователен стаж от последната календарна година, т.е. пенсията се преизчислява на всеки 12 месеца, като се прибавят до 12 месеца застрахователен стаж, стига пенсионерът да е работил и да е подлежал на обезпечаване в съответния интервал.

На същия принцип се прави и годишното преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери по подадени от тях заявки, въз основа, на което се зачитат положените от тях застрахователен стаж и застрахователен приход (ако това е по-благоприятно) след пенсионирането до датата на преизчисляването.

В тези случаи преизчисляването се прави от 1-во число на месеца, идващ датата на подаване на заявката, и всяка последваща година пенсията се преизчислява през същия месец, без да има значение кой месец от годината е това. Следователно, и по този ред пенсията се преизчислява на всеки 12 месеца, като се прибавят до 12 месеца застрахователен стаж, ако пенсионерът е работил и е подлежал на обезпечаване в съответния интервал.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР