От 1.2 млрд. лв. ресурс за бизнеса в България по

...
От 1.2 млрд. лв. ресурс за бизнеса в България по
Коментари Харесай

Анатоли Станев: Продължаваме по всякакъв начин да съдействаме на бизнеса да се възползва от възможностите на ПВУ

От 1.2 милиарда лева запас за бизнеса в България по линия на Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/ за първите шест месеца от 2023 година, 700 млн. лева ще бъдат разполагаем за кандидатстване и от огромни компании – с до 499 чиновници, а освен за микро-, дребни и междинни предприятия.

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на събитие на вестник „ 24 часа “ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ по отношение на процедурите по Плана за възобновяване и резистентност и структурните фондове на Европейския съюз. В самодейността участваха и представители на Областната администрация в Русе. Според регионалния шеф Анатоли Станев сходни събития са от основно значение за поощряване на бизнеса да кандидатства в границите на сходни стратегии и да се възползва от обезпечено безплатно финансиране. „ Никога компаниите в страната ни не са имали сходна опция. Служебният кабинет сподели, че посредством добър разговор е допустимо постигането на триумф във всяка сфера. Областната администрация в Русе ще продължи по всевъзможен метод да спомага на бизнеса за кандидатстване по проекта за възобновяване и резистентност “, разяснява Станев. Той разясни, че неговият екип е в непрекъсната подготвеност да спомага на заинтригуваните страни и даже при нужда може да се организира още веднъж мобилна приемна с министъра на нововъведенията и растежа.

„ Има места в България, които се крепят на занаят на база на едно или две огромни предприятия. Въпреки че множеството процедури по линия на Министерството на нововъведенията и растежа са ориентирани към дребни и междинни предприятия, ние отваряме опцията за кандидатстване и за огромните “, съобщи министър Пулев. По думите му, и по-големи предприятия, с до 3000 чиновници, могат да аплайват по разнообразни процедури за общ запас към 500 млн. лева – процедури, налични и за  дребните и междинни компании. „ По този метод ще достигнем до 99,9% от работодателите в страната “, сподели още той.

Пулев уточни, че ползата на бизнеса към процедурите от Плана за възобновяване и резистентност е голям и е вследствие на новаторския метод, който МИР е подхванало. Припомняме, че през декември предходната година Станев и министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев организираха мобилна приемна в Русе, на която пред бизнеса бяха разяснени опциите за кандидатстване по първите две ограничения от ПВУ. В резултат Русе се подреди измежду четирите области в страната с най-вече подадени, а в следствие и утвърдени планове. Общо 49 плана за над 13 милиона лв. ще бъдат финансирани в русенско по първата процедура за „ Технологична рационализация “. Резултатите от втората – за „ ИКТ решения и киберсигурност “ се чака да станат ясни до броени дни.

Министър Пулев посочи, че ресурсът на МИР за бизнеса е от 1.2 милиарда лева за идващите до шест месеца.

Той обърна внимание на процедурата по ПКИП за „ Внедряване на нововъведения в дребни и междинни предприятия “ с бюджет 293 млн. лева, по която ще може да се кандидатства от месец април. „ В огромна част тя репликира първата процедура по ПВУ за „ Технологична рационализация “. Така компаниите, които не са съумели да получат финансиране за същото от Плана за възобновяване и резистентност, ще могат да аплайват за средства от новата Програма за конкурентоспособност “, сподели Пулев. Той уточни, че страната работи на цялостни обороти, с цел да поддържа дребните и междинни компании у нас, които са гръбнакът на стопанската система. „ Служебният кабинет е кабинет на действието, кабинет на ускорението. Доказахме го и с положителното взаимоотношение с вицепремиера Пеканов и неговия екип, както и с всички останали сътрудници министри “, сподели Пулев.

На събитието на вестник „ 24 часа “ и КРИБ участваха още Атанас Пеканов – вицепремиер по еврофондовете, Десислава Георгиева – зам.-министър на районното развиване, Наталия Ефремова – зам.-министър на труда и обществената политика, Илияна Илиева – основен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК), както и представители на бизнеса.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР