От 01.03.поетапно стартира процесът за преминаване към електронни протоколи IC

...
От 01.03.поетапно стартира процесът за преминаване към електронни протоколи IC
Коментари Харесай

Стартира преминаването към електронни протоколи IС за скъпоструващи лекарства

От 01.03.поетапно започва процесът за прекосяване към електронни протоколи IC за разпределяне на скъпоструващи медикаменти за домашно лекуване на здравноосигурените пациенти. Електронните протоколи ще заместят употребяваните досега хартиени протоколи IС, които се заверяват в Районната здравноосигурителна каса.Това ще улесни доста както жителите, по този начин и лекарите и аптеките. Чрез въвеждане на електронните протоколи ще отпадне задължението на здравноосигурените лица да посещават РЗОК и да показват здравна документи за осъществяване на експертизата и легализация на протоколите IС. Ще отпадне и задължението на пациентите да съхраняват и да дават в аптеката хартиени протоколи при приемане на изписаните им лекарства.

Въвеждането на електронните протоколи ще става на следните стадии:

От 01.03.2023 година ще стартира издаване на електронни протоколи IC за лекарствени артикули, при които не се изисква осъществяване на експертиза от комисията в РЗОК.

От 01.04.стартира издаване на електронни протоколи IC, за които се изисква осъществяване на експертиза в РЗОК.

Електронен протокол могат да издават лекари експерти по профила на болестта, които са сключили контракт с НЗОК,.

Електронно наставление (електронна рецепта) по одобрен електронен протокол имат право да издават общопрактикуващите лекари и лекари експерти от извънболничната здравна помощ, сключили контракт с НЗОК.

При осъществяване на електронно наставление по електронен протокол отпада задължението на аптеката да вписва отпуснатите лекарства в хартиени протоколи. При осъществяване на електронно наставление по електронен протокол, аптеката няма да изисква показване на протокола на хартия и да съхранява копие от него.

За разпоредбите и стадиите, по които ще става въвеждането в практиката на електронните протоколи, на 24.02.2023 година беше подписано взаимно Указание сред Националната здравноосигурителна касаи Българския лекарски съюз.

През преходния интервал, от 01.03.до 30.04., издадените на книжен притежател протоколи IC ще се утвърждават в РЗОК по открития все още ред и са годни в сходство с вписания в тях период „ годен от “ и „ годен до “. Валидни са и издадените на хартия преди този интервал протоколи IC до приключване на валидността им. По тях се издават и извършват електронни предписания, както и до момента.

След 01.05.ще се премине напълно към издаване и одобрение на електронни протоколи IC, за които не се прави експертиза или се изисква осъществяване на експертиза в РЗОК.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР