От 01.03.2024 г. в Северозападно държавно предприятие, ДП гр. Враца

...
От 01.03.2024 г. в Северозападно държавно предприятие, ДП гр. Враца
Коментари Харесай

Северозападно държавно предприятие Враца стартира изпълнението на проект „Към климатично интелигентна горска свързаност за едри хищници в Балкано-Карпатско-Динарския регион“

От 01.03.2024 година в Северозападно държавно дружество, Директива за птиците гр. Враца започва осъществяването на план „ Към климатично умна горска съгласуваност за едри хищници в Балкано-Карпатско-Динарския район “, който е финансиран по Програма за транснационално съдействие „ Интеррег Дунавски район 2021 – 2027 “.

В рамките на плана СЗДП си партнира с 15 организации от 7 европейски страни, в това число WWF България като водещ сътрудник и Изпълнителна организация по горите - София.

Една от главните цели на плана е идентификация и картиране на екологични коридори за едрите хищници в трансграничните горски територии и ръководството им при разнообразни сюжети за изменение на климата. Ще се съберат данни, които ще бъдат интегрирани в софтуерно приложение за стабилно ръководство и мониторинг на горските екосистеми, в това число основаване на екологични коридори за едри хищници. В пилотни ограничения по плана ще бъдат включени членове на локалните общности, което ще способства за понижаване на споровете сред хората и едрите хищници.

Стойността на плана в частта му за СЗДП е 151 700 евро, от които 121 360 евро са европейско финансиране, 22 755 евро са финансирани от националния бюджет и 7585 евро са от бюджета на СЗДП.

Проектните дейностите ще се извършват на териториите на Търговско предприятие ДГС Берковица, Търговско предприятие ДГС Белоградчик и Търговско предприятие ДГС Чипровци.

Крайният период за осъществяване на плана е 30.06.2026 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР