От 00.00 ч. на 21 октомври влиза в сила въвеждането

...
От 00.00 ч. на 21 октомври влиза в сила въвеждането
Коментари Харесай

Какво е зелен сертификат и колко време ще важи?

От 00.00 ч. на 21 октомври влиза в действие въвеждането на " зелени документи " за достъп до публични места. Мярката се вкарва поради влошената пандемична конюнктура.

Какво обаче е “зелен сертификат”, по какъв начин можем да се сдобием с този документ, къде можем да влизаме с него, какъв брой време ще важи? Отговорите на тези и други въпроси са дадени тук.



Що е то “зелен сертификат”?

Цифровият Коронавирус документ на Европейски Съюз е това, което назоваваме най-общо “зелен сертификат”. Той е цифрово доказателство, че даден човек е:
имунизиран против COVID-19;преболедувал COVID-19;получил негативен резултат от тест.
Сертификатът не е просто зелена записка. Той може да бъде на хартия или в дигитален формат. Съдържа QR код и информация на езика на съответната страна и на британски. Той е безвъзмезден и е годен във всички страни от Европейски Съюз.





Ваксинационен документ

Ваксинационен документ получава всеки, който е бил имунизиран против COVID-19. В него се записва броят на поставените дози. Всеки, който е бил имунизиран, може да изтегли документа си от уеб страницата, откакто попълни ЕГН и номер на документ, публикуван след 1 юни 2021 година или Национален референтен номер.



Ако обаче се ваксинирате през днешния ден, то ще може да ползвате документа си след 14 дни.



Сертификат за преболедуване

Ако сте преболедувал COVID-19 и фигурирате като доказан случай с позитивния си тест в Националния указател за битка с COVID-19, то и вие можете да си извадите документ . Необходимо е да влезете в уеб страницата, да въведете ЕГН и телефонен номер.

Сертификат за тест

Имате негативен тест от PCR или антигенен тест? Тогава също можете да си извадите “зелен сертификат”. Важно обаче е да знаете, че документът след PCR тест е годен до 72 часа от датата на взимането на тестът, а от антигенния тест - до 48 часа . Сертификатът още веднъж може да бъде изтеглен от уеб страницата.



Могат ли деца да получават “зелен сертификат”?

Според уеб страницата на Европейската комисия - да . Европейската организация по медикаментите е издала позволение за потребление на имунизацията Comirnaty на BioNTech Pfizer и на имунизацията Spikevax на Moderna за деца на възраст от 12 до 17 години. Те също по този начин могат да получат документ за изработен тест или за преболедуване. Този документ може да бъде получен от родители.

Нужно ли е да носим документа в книжен формат?

Не, не е нужно. Сертификатът може да бъде изтеглен от уеб страницата и да се съхранява на мобилен телефон .



Колко време ще бъдат годни документите за имунизирани и преболедували?

Вирусологът, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология и член на експертния съвет по вирусология при здравния министър проф. Радка Аргирова съобщи пред БНР, че следва да бъде издадена нова заповед за валидността на документите. Сертификатът за имунизиран ще стане неопределен . А предлагането документът за преболедуване да бъде продължен с още 6 месеца, е отхвърлено, заяви здравният министър.

Как се ревизира валидността на документа?

Цифровият Коронавирус документ на Европейски Съюз съдържа QR код с дигитален автограф против подправяне. При инспекция на документа се сканира този код. От края на август излезе формалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – Коронавирус CHECK BG беше утвърдено от Гугъл и оповестено в Гугъл Play Store.



Има ли значение с коя ваксина съм, с цел да извадя документ?

Сертификати за имунизация се издават без значение от употребяваната ваксина против COVID-19. В документа би трябвало ясно да е посочено името на препарата. В уеб страницата на Европейска комисия е записано, че страните членки ще би трябвало да одобряват единствено документи за имунизация с ваксини, които са получили позволение за търговия в Европейски Съюз.

Какви данни съдържа документът и в сигурност ли са те?

Документът съдържа съществена информация - име, дата на раждане, дата на издаване, информация за ваксината/ теста/ преболедуването, както и неповторим идентификатор. На уеб страницата на Европейска комисия е записано, че за задачите на контрола ще се ревизира единствено валидността и достоверността на документа.

Къде можем да влизаме със " зелен документ "?

От четвъртък (21 октомври) зеленият документ става наложителен за влизане в:
хотели;ресторанти;нощни заведения;кина;театри;музеи;фитнес зали;спортни зали;зали с басейни;молове;магазини над 300 квадратни метра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР