Освобождаването от наказателна отговорност с налагане на глоба да е

...
Освобождаването от наказателна отговорност с налагане на глоба да е
Коментари Харесай

Намаляват санкците за обида и клевета срещу властта

Освобождаването от наказателна отговорност с налагане на санкция да е допустимо и при засегнатост и клюка против властта, а освен против жителите, като размерите на наказванията бъдат понижени. Това планува препоръчан от правосъдното министерство план за промени в Наказателния кодекс (НК), с които кабинетът реагира на множеството неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в тази тенденция. 

За засегнатост наказването в този момент е от 1000 до 3000 лева, а за клюка - от 3000 лева. до 7000 лева, като и в двата случая може да бъде добавено публично неодобрение. С плана се предлага долните граници на тези наказания да отпаднат, а при квалифицираните сформира, измежду които са и хипотезите на тези действия против длъжностно лице или представител на обществеността при или във връзка осъществяване на службата или функционалността му, да бъдат понижени до 500 лв.. Най-съществено е обаче премахването на въведената преди 5 години възбрана за освобождение от наказателна отговорност с налагане на санкция, когато е афектиран или набеден орган на власт при или във връзка осъществяване на службата му.

Това изключение беше добавено при ръководството на ГЕРБ към случаите, в които с закононарушението е причинена тежка телесна щета или гибел, или деецът е бил в пияно положение, или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, както и при голям брой закононарушения. Така се оказа, че с нецензурна подготовка или изказване за корупция против народен представител, министър или върховен чивновник увреждането е като да си го претрепал. Възможността

управленец да бъде освободен от наказателна отговорност

за засегнатост и клюка против жител отвън властта остана обаче непокътната.  

" С оферти законопроект се целят промени, свързани с редица постановени от Европейски съд по правата на човека “ неоправдателни решения против България, установяващи нарушавания на свободата на изразяването на отзиви, регламентирана в член 10 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи на Съвета на Европа. Анализът на постановените против България неоправдателни решения демонстрира, че във връзка с институтите на обидата и клеветата настоящото българско законодателство не е съобразено с условията на Конвенцията и практиката на Европейски съд по правата на човека. Националните съдилища са подложени на критика, защото не са отчели обстоятелството, че потърпевшите са държавни чиновници и като такива границите на допустима рецензия по отношение на тях са по-широки. По мотив на по-силното съображение органите на власт, както и длъжностните лица, са публични и политически фигури, които следва да могат да бъдат подложени на допустима рецензия в по-широки граници, в сравнение с частните лица. Поради тази причина, предвид на практиката на Европейски съд по правата на човека наподобява недопустимо за засегнатост или клюка, ориентирани против органи на власт, да се носи постоянно наказателна отговорност без опция за нейната подмяна с административно наказване ", е посочено в претекстовете към плана. 

Премахването на долната граница на плануваните санкции е обосновано с икономическата обстановка в България, ниската публичната заплаха на закононарушението свободата на изложение на мнение от страна на публицисти и други публични фигури. Прецизиран е обаче квалифицираният състав за разпространяване на засегнатост и клюка посредством медиите, като понятието " печатно средство " е сменено със " Средство за всеобщо осведомление ". Така ще бъде ангажирана по-лесно

отговорността за разпространяване на обиди и клюки

посредством радио- и телевизионни стратегии, интернет уеб сайтове, блогове, обществени мрежи. 

Макар и в вярната посока, препоръчаните промени са надалеч от интернационалната наклонност за декриминализиране на обидата и клеветата. За това прикани още през 2007 година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, но редица държави-членки не престават да уреждат тези действия като закононарушения, в това число с възможност за налагане на наказване отнемане от независимост. България е в действителност в златната среда - измежду страните, които изключват от наказателните си закони тази опция, само че официално не са се отказали от слагането на обидата и клеветата измежду действията в Наказателния кодекс. Същевременно те са уредени като закононарушения от частен темперамент, които се преследват

не от прокуратурата, а по просба на потърпевшия,

с което е приета релативно ниската им степен на социална заплаха. 

Междувременно Европа работи все по-настойчиво за регламентиране на отбраната против така наречен правосъдни каузи от вида SLAPP (стратегически правосъдни каузи против обществено присъединяване, а безусловно " пестник " ), които имат за цел да сплашват и тормозят медиите, ограничавайки свободата на изразяванe. В началото на годината интернационалната журналистическа  " Репортери без граници " призова правителството да насърчи приемането на мощно национално и европейско законодателство срещу SLAPP-делата. С нормалния мотив за мястото на България в Световния показател за независимост на печата, в който страната стигна до 112-а позиция, най-ниската позиция от която и да е членка на Европейския съюз.

Чисто на практика казусът се заключава обаче не толкоз в размерите на най-често налаганите санкции, колкото в ексцесите на правосъден произвол по каузи с " афектирани " и " наклеветени " персони с властови запас. Както формален, по този начин и подмолен, а постоянно и искрено по шуробаджанашка линия. Независимо дали пострадалите завеждат делата по наказателноправен или гражданскоправен ред, налаганите санкции и компенсации постоянно са " съгласно индивида " без значение от обстоятелствата и доказателствата. В резултат се стига до фрапиращи и неуместни разминавания в глобите, като на властимащите обичайно се присъждат неведнъж по-високи компенсации от трохите за редовите жители. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР