Освобождаването на Стефан Янев като министър на отбраната не е

...
Освобождаването на Стефан Янев като министър на отбраната не е
Коментари Харесай

Кирил Петков: Смяната на Янев не е спонтанно решение

Освобождаването на Стефан Янев като министър на защитата не е било непринудено решение след обявата на Янев вечерта преди изключителното съвещание на Министерски съвет - стана ясно от думите на премиера Кирил Петков.

Пред публицисти в Народното събрание Петков заяви, че са били обсъждани пет кандидатури за нов боен министър. Вчера следобяд е било обявено името на Тодор Тагарев, защото се е считало, че това е единственият избор. Петков разгласи и първата задача пред Драгомир Заков:

„ Първата му задача е да приказва днеска за военнослужещите с адмирал Ефтимов, който го чака да му даде и последните обстоятелства от цялата наша тактика до този миг “.

Президентът Румен Радев е изразил поддръжката си за Драгомир Заков за нов боен министър, уточни Петков.

„ Той също счете, че е доста хубаво, че има една дълготрайност на българската политика и няма да срещаме нов човек с всичко, което се случва “, уточни Петков.

„ Със сигурност отпада до огромна част рискът от промяната на военния министър, тъй като, както споделих, всичко, което се е случвало на равнище НАТО, е минавало през нашия претендент, към този момент нашия нов министър “, допълни  министър председателят.

" Ние сме сега в един по-широк формат, по който най-подготвен човек е нашия дипломат в НАТО. Той познава всички хора и има всички документи. Не би трябвало занапред да бъде срещам като някой човек, който сега влиза в министерството ", изясни Петков.

" Бях доста благополучен, когато получихме извънредно " да " от него, тъй като сега той има най-хубавия последователен взор върху нещата за сигурност в Европейски Съюз и влиза подготвен ", изясни още министър председателят.

" Г-н Тагарев, индивида доста го почитаме. Той има доста положителни качества в областта на защитата. Но, едно е, когато човек е във вътрешността в нещата, друго е тепърва да се среща и да навлиза в час по време на война. Ние сме в един формат, в който би трябвало непрекъснато да се приказва с всички водачи и военни министри във формата на Европейски Съюз. Заков познава всички, на него това му е била ежедневната работа до в този момент. Така, че когато пристигна тази опция, ние не се поколебахме, че той е нашия избор ", посочи министър-председателят.

Премиерът означи, че България не е изпратила никаква военна техника на Украйна. 

Кирил Петков опроверга публикувани информации за прекачване на 16 изтребителя и 25 щурмови самолети на Украйна:

„ Първото нещо, което бих доста се радвал да имахме, 16 летящи МиГ-а. Ако имахме 16 летящи МиГ-а, ние минимум щяхме да имаме успокоение за защитата на нашето пространство. За страдание, нямаме 16 МиГ-а, които да летят сега, тъй че тази информация изобщо не е вярна. Не е имало даже най-малката военна техника в този миг от България да е отишла в Украйна “.

Петков удостовери, че държавният „ Еърбъс “ е бил изпратен, с цел да вземе Драгомир Заков от Брюксел, като изясни, че това е бил единственият метод Заков да може да постави клетва през днешния ден в Народното събрание.

Кирил Петков коментира, че 200 български жители са били извозени от украинската столица Киев. 

" Успяхме да изпълним зелен кулоар, извозихме от Киев 200 индивида. Когато имаше риск по какъв начин това да се случи безвредно. Има голям поток от нови воиски, които са се насочили към Киев. Тези 200 индивида са всички декларирали, че желаят да тръгватм ", добави още Петков.

Според него колоната от рейсове може да бъде цел, вместо да извозва българските жители безвредно.  

Петков означи, че България и Червеният кръст са изпратили камиони за филантропична помощ. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР