Освобождаването на сомалиец, осъден на смърт за изнасилване и убийство

...
Освобождаването на сомалиец, осъден на смърт за изнасилване и убийство
Коментари Харесай

Африканец изнасили и уби жестоко момиченце, но отърва кожата по уникален начин

Освобождаването на сомалиец, наказан на гибел за обезчестяване и ликвидиране на 12-годишно момиче, откакто се откупи със 75 камили, подкопава основния закон за ограничение на насилието сред половете и предизвиква културата на безотговорност в източноафриканската страна, оповестиха групи за отбрана на правата на дамите.

12-годишната Айша Илиес Аден била отвлечена от пазар в град Галкайо в Сомалия през февруари предходната година. Била е изнасилена, обезобразена и удушена.

Трима мъже бяха наказани на гибел през май според закона против половите закононарушения, признат през 2016 година в полуавтономния район Пунтланд - първият в Сомалия, който криминализира половите закононарушения, в това число тормоз и обезчестяване.

Двама от тримата наказани бяха екзекутирани посредством разстрел при започване на този месец. Изпълнението на смъртната присъда на третия мъж, Абдисалан Абдирахман, беше забавено без публично пояснение.

Роднина на жертвата удостовери, че Абдирахман е освободен на 20 февруари след съглашение за погашение на фамилията 75 камили като обезщетение за изнасилването и убийството на момичето. "Разстроен съм от това по какъв начин третият мъж беше освободен.

В Пунтланд и като цяло в Сомалия жертвите на обезчестяване не получават правораздаване заради присъединяване на обичайните водачи ", сподели Убах Мохамед от Правозащитния център за полово тъждество на Сомалия.

"Аз съм срещу сходни закононарушения да се вземат решение посредством нормалните закони и обичаи. Това е главен проблем в правосъдната ни система и подкопава правата на дамите и девойките. "

Служители от министерството на правораздаването отхвърлиха коментар. Изнасилването е необятно публикувано и постоянно остава безнаказано в огромна част от Сомалия, където десетилетията спор подхранва просвета на принуждение и отслабва институциите, чиято съществена задача е да съблюдават закона.

Жертвите, обичайно са принудени да одобряват обезщетение - постоянно под формата на камили или добитък - и да се женят за техните нападатели, вековна процедура, предопределена да приключи войните сред съперничещите кланове.

Бруталният темперамент на убийството на Аден провокира отвращение и докара до демонстрации, призоваващи управляващите да приложат закона против половите закононарушения и да обезпечат правораздаване. Присъдата на тримата беше приветствана като първа за Пунтланд.

Активисти за правата на дамите обявиха, че насилието над дами в никакъв случай няма да завърши, до момента в който нормалните закони разрешават съглашения за разрешаване на такива закононарушения.

Вместо да наложат закона, управляващите „ позволиха случаите на обезчестяване да продължат да бъдат уреждани по обичайния механизъм “, написа в Туитър Сагал Абас, деятел на английската благотворителна организация Oxfam, употребявайки хаштага # Justice4Aisha.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР