Освобождаването на главния прокурор Иван Гешев може да е първата

...
Освобождаването на главния прокурор Иван Гешев може да е първата
Коментари Харесай

Иво Инджов: Свалянето на Иван Гешев може да отклони вниманието и съдебната реформа да стане проформа

" Освобождаването на основния прокурор Иван Гешев може да е първата стъпка на правосъдната промяна, само че може и да е стъпка, която да отклони вниманието и правосъдната промяна да стане проформа, т.е. да няма същинска правосъдна промяна ", разяснява пред БНР политологът доцент Иво Инджов. 
По думите му Гешев е бил освободен най-много поради политическите зависимости на Висшия правосъден съвет.
" Понеже към този момент беше станал неуместен за кукловодите и беше отхвърлен. Бяха натиснати две копчета за деяние - най-много от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Големият въпрос е дали този Висш съдебен съвет с всичките му зависимости и с изминал мандат ще избира идващия основен прокурор. Следващият въпрос е какво ще се прави с този пост напред. Не би трябвало да се вършат бързи промени. Съдебната промяна би трябвало да продължи, само че е прекомерно амбициозно това, което обявяват от ПП-ДБ, че ще има конституционна промяна. Този парламент няма социална поддръжка и сила за същинска конституционна промяна ", съобщи доцент Инджов.
Според политическия анализатор президентът няма съображение да чака решение на Конституционния съд по импортираните претенции от Гешев, тъй като даже и да има такава процедура и решение, то ще важи напред. 
Той позволи указът на Румен Радев да излезе в границите на една седмица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР