Освобождаването ми като директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) има

...
Освобождаването ми като директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) има
Коментари Харесай

Отстраненият шеф на БЕХ: Холдингът се овладява политически и икономически

Освобождаването ми като шеф на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) има за цел преодоляване на холдинга и енергетиката, а зад него се крият стопански и политически аргументи, съобщи отстраненият от поста Валентин Николов пред бТВ в четвъртък.

Той бе махнат https://www.mediapool.bg/novite-v-borda-na-beh-otstraniha-shefa-valentin-nikolov-news328958.html на изключително съвещание на борда на шефовете на холдинга, в който са взели участие единствено назначените от енергийния министър Андрей Живков четирима спомагателни членове и единият от определените по времето на ГЕРБ – Иван Андреев, който предходната седмица бе определен за втори началник на БЕХ, а в този момент стана него единствен. Николов сподели, че останалите членове на съвета не са били наясно за съвещанието.

Преди два дни той сподели, че не вижда смисъл за апелира още веднъж пред съда това решение, както стори през лятото при предходния опит на Живков да в профил освен него, само че и целия ръб. Сега Николов удостовери това свое виждане, само че съобщи,че въпреки всичко ще апелира като знак за противоречие със протичащото се в БЕХ.

По думите му това е нов опит от " същите персони " за завладяване на холдинга.

" Няма претекстове за отстраняването ми. Намериха нов метод за преодоляване, като почти същите персони са поставени в нарастването на борда на БЕХ. Опит за преодоляване на енергетиката, това е реалност ", сподели Николов.

Той разви тезата, че политическата офанзива против него е тъй като е представител на ГЕРБ и се прави опит да се скъса връзката с предходните ръководещи.

Вероятно това ще стане при оповестяването на новите състезания за борда на БЕХ.

Отстраненият началник на холдинга подчертава върху икономическото му преодоляване, само че без да навлиза в детайлности.

Той разяснява, че не вижда други аргументи за махането му в случай, че сега облагата на БЕХ е 6-7 пъти по-голяма - 722 милиона лв., по отношение на същия интервал на 2020 година " Откъдето и да погледнете, БЕХ се развива доста добре ", сподели Николов.

Това обаче в огромна степен се дължи на високите цени на електрическата енергия и природния газ, които подвигнаха облагите на АЕЦ " Козлодуй ", НЕК и " Булгаргаз " и усъвършенстваха даже финансовото положение на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", която до преди рекордните цени на тока беше на перманентна многомилионна загуба.

За настояването на бизнеса за оставки в управлението на БЕХ поради скъпата електрическа енергия Николов сподели, че промишлеността е в правото си да желае на ниска цена електричество, само че означи, че в България няма недостиг на електрическа енергия, в противен случай изнасят се по 2 хиляди МВ на час. При пазарни обединявания с Румъния и Гърция е обикновено да се привнасят високите цени там, уточни още той.

Според него енергийният регулатор има механизми за туширането на растежа на цените за бита, защото точно поради високите цени ще са огромни приходите във фонда за електроенергийната сигурност и това ще се отрази в негативна стойност на компонентата " обвързване към обществото ", която е част от цената за бита и по този начин растежът няма да е толкоз фрапантен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР