Освободиха всички български рибари, които бяха задържани в Румъния за

...
Освободиха всички български рибари, които бяха задържани в Румъния за
Коментари Харесай

Рибарите ни се връщат от Румъния, корабите остават задържани

Освободиха всички български риболовци, които бяха арестувани в Румъния за противозаконен улов на акула. Това съобщи за Euronews Bulgaria посланикът в Северната ни съседка Радко Влайков. Той увери, че отношението на локалните управляващи към българските моряци е било положително. Предстои да се обясни какво ще се случи с трите кораба.

Шестима от общото десетте риболовци, които бяха арестувани, са се прибрали в България още нощес.
Тримата капитани на трите плавателни съда и един моряк останаха да пренощуват на един от корабите, защото другите два към този момент бяха запечатани, ние успяхме да издействаме да останат, с цел да могат тази заран да участват на запечатването на корабите и да си тръгнат. Тоест и десетимата български моряци са освободени.
Н. Пр. Радко Влайков, дипломат в Румъния

Корабите остават арестувани.

„ Значи за корабите може да се каже, че те са арестувани с прокурорско разпореждане. В резултат на заключенията ще се реши и ориста на трите кораба “, добави посланикът ни в Румъния.

Българските риболовни кораби не са направили нарушаване, съобщи в ефира на Euronews Bulgaria ръководителят на рибарското съдружие „ Черноморски изгрев “ Емил Милев.
Имаме едно недоумение на европейското право. Правото на еднакъв достъп ни е обезпечено към този момент 16г. и имаме право да риболовуваме в тези води. Дори тези прословути 12 благи териториални води, които са на Румъния след 2022г. още веднъж са позволени за лов на риба от нас, даже можем да работим там.
Според ръководителя на рибарското съдружие в тази ситуация няма нарушаване от българските моряци.

„ Нашите сътрудници бяха държани 48 ч. на пристанището в Констанца. В момента са освободени екипажите, само че корабите са арестувани. Задържани са без протокол, без акт за изземане “, сподели Милев.

След привършване на следствието ще се обясни дали против риболовците ще има повдигнати обвинявания, сподели още посланикът ни в Румния Радко Влайков. Той счита, че фактът, че българските риболовци са освободени е сладкодумен по тази причина, че даже и да се стигне до обвинявания, те няма да са със непоколебим темперамент.

Какво още показа в утринния блок „ Добро утро, Европа “ ръководителят на рибарското съдружие „ Черноморски изгрев “ Емил Милев вижте във видеото:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР