Освободиха първите излюпени в Спасителния център за диви животни вечерни

...
Освободиха първите излюпени в Спасителния център за диви животни вечерни
Коментари Харесай

Освободиха първите излюпени вечерни ветрушки в Спасителния център за диви животни


Освободиха първите излюпени в Спасителния център за диви животни вечерни ветрушки, съобщават от съдружие “Зелени Балкани ” на своята интернет страница.

Двете вечерни ветрушки са първото потомство на двойката, отглеждана в Центъра и изобщо, първите дребни от този тип, които природозащитниците съумяват да отгледат при тях.

За освобождението им в природата, екипът е употребявал адаптационната волиера на плана " Живот за белошипата ветрушка " в Центъра. След прегледа на ветеринарните лекари, обезпаразитяването и маркирането им, двете дребни са настанени там. Първоначално тя е била затворена, тъй че птиците да могат да виждат на открито, само че не и да отлетят. А екипът на Центъра се е погрижил те да имат постоянно прясна храна. След близо седмица престой, входът на волиерата е бил отворен.

Вечерните ветрушки следили по какъв начин някогашните жители на мястото, младите белошипки, освободени преди този момент оттова, си спомняли за храната, която ги чака вътре, и не пропущали опцията да се вметнат, с цел да се нахранят. Според експертите това “гостуване ”, в действителност, е доста потребно за неопитните вечерни ветрушки, защото към този момент летящите на воля белошипи ще ги научат да са диви и самостоятелни птици.

От “Зелени Балкани ” оповестиха, че са следили ловджийски сокол в природата. Наблюдението е осъществено през миналата седмица при теренния мониторинг на екипа на план „ Живот за сокола “.



Природозащитниците се натъкнали на двугодишна женска, хранеща се интензивно в една от добре познатите им лалугерови колонии. При по-внимателен оглед на птицата, установихме, че тя не е маркирана с пръстен. Като се има поради държанието на птицата и времето през годината, в което е направено наблюдението, не е изключено това да е сокол, излюпен предходната година в региона и останал да живее и да се храни там, означават експертите. 

Според тях това е индиректно доказателство за съществуването на трета гнездова територия на типа у нас. Те допълват, че им следва много работа на терен, с цел да потвърдят или опровергаят това изказване.



Ловните соколи са доста сложни птици за наблюдаване. Бързи и много потайни, те изчезват от погледа за секунди. Ето за какво са нужни самообладание и неизменност, с цел да намериш двойка от този тип, означават природозащитниците.

Двойките и в двете известни на екипа гнездови територии на ловджийски сокол в България са образувани от птици, излюпени и освободени от Зелени Балкани в границите на дейностите ни по план “Завръщане на ловния сокол в България ”, който е финансово подкрепян от Mohamed Bin Zayed Raptor Conservation Fund. Ето за какво, не изключваме вероятността и родителите на младата птица също да са с генезис от Спасителния център, допълват от “Зелени Балкани ”. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР