Освободиха от ареста жената, обвинена за тежката катастрофа с автобус

...
Освободиха от ареста жената, обвинена за тежката катастрофа с автобус
Коментари Харесай

Пуснаха срещу 5000 лв. гаранция жената, обвинена за катастрофата на „Тракия“

Освободиха от ареста дамата, упрекната за тежката злополука с рейс на автомагистрала „ Тракия “. Софийският апелативен съд наложи на Цвета Таскова мярка за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на 5000 лв.. Според съда има риск обвинената да се укрие или да извърши друго закононарушение, само че не и в степен за налагане на най-тежка мярка за неотклонение „ задържане под стража ”.

Софийският апелативен съд анулира наложената на Цвета Таскова от Окръжния съд най-тежка мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Съдът установи, че за налагане на най-тежка мярка се изисква съществуването на три нормативни предпоставки -първата, от които е да са на разположение задоволително доказателства, че обвинената е направила закононарушението. За да се изиска Таскова да остане в ареста, би трябвало да има данни, че има риск от това тя да се укрие или да извърши други закононарушение.

В заседателната зала стана ясно, че от показанията на обвинената, на спътника в колата ѝ, както и на очевидци, пътували в рейса, са събрани задоволително доказателства, които сочат, че случаят е настъпил поради загубата на надзор над автомобила на Таскова. Човекът, който се е возил с нея в колата е безапелационен, че Таскова е държала кормилото с две ръце и че не е имало звук в колата, както се твърдеше.

Той е споделил още, че скоростта с която е карала обвинената, е била висока.

Обвиниха шофьорката на колата от смъртоносната злополука при Вакарел

Апелативният съд акцентира, че в тази ситуация се отнася се за закононарушение, осъществено по несъобразителност, както и че това е първата записана престъпна демонстрация на обвинената.

Съдът счете, че риск от укриване или осъществяване на друго закононарушение от страна на Таскова има, само че той не е в такава степен, че да се постанова най-тежка мярка за неотклонение.

По закон при такива транспортни произшествия, обвиненият може да прекара единствено 2 месеца в ареста, преди да стартира делото. В случая съдът установи, че е повече от несъмнено, че досъдебното произвеждане ще продължи доста по-дълго.

Адвокатът на обвинената Николай Кокинов разяснява, че Таскова е водач на автомобил от 10 години, в които има единствено едно осъществено нарушаване, преди злополуката. През 2016 година обвинената е хваната да кара след приложимост на алкохол, като тестът е посочила съществуване на 1,1 промила.

Адвокат Кокинов добави, че е рано да се вършат заключения дали единствено Таскова е отговорна за случая. Според него това ще стане ясно едвам след резултатите от експертизите.

Пред съда Таскова още веднъж сподели, че доста съжалява и че няма планове да се укрива, а желае да спомага на прокуратурата с каквото може.

Апелативният съд наложи на обвинената мярка за неотколонение „ парична гаранция ” в размер на 5000 лв..

Тежката злополуката стана на 13 април на 27-ми километър на автомагистрала „ Тракия ”. Лекият автомобил, ръководен от Цвета Таскова, се блъснал в пътнически рейс на „ Юнион Ивкони ”. В случая починаха 6 души, а други 26, измежду които и дете, бяха ранени и откарани в столични лечебни заведения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР