Освен заболелите от коронавирус държавата вече брои и безработните. 72

...
Освен заболелите от коронавирус държавата вече брои и безработните. 72
Коментари Харесай

Кошмарна статистика с броя на безработните у нас заради COVID-19

Освен заболелите от ковид страната към този момент брои и безработните. 72 000 са останали без работа от началото на изключителното състояние, оповестява Нова телевизия.

А малко над 11 000 са намерили ново прехранване. Около 22 000 души са запазили работата си по схемата на държавното управление 60/40.



Всеки трети се опасява да не изгуби работата си. Това демонстрира изследване на „ Тренд”.

43% се тормозят,че приходите им ще намалеят сензитивно поради обстановката към ковид. 22 на 100 също чакат отрицателна смяна, а едвам 16 % са спокойни за заплатите си.



Всеки пети споделя, че няма никакви спестявания, а 43 на 100 декларират, че могат да устоят едвам месец без приходи.



Над половината от интервюираните считат, че икономическите ограничения на държавното управление не са задоволителни. Една трета от хората са удовлетворени от направеното за тях.



След тази пандемия обаче светът няма да е същият, уверени са 81% от българите.



Опашките пред бюрата по труда са нормална панорама през последните дни. Почти всички наредили се са останали без работа поради рецесията с ковид. Оказва се обаче, че не целият бизнес а спрял, а даже в противен случай.

„ 502-ма души през вчерашния ден откриха работа, макар кризата”, заяви общественият министър Деница Сачева.

Към момента Схемата 60/40 работи, разясни още министър Сачева, като добави, че с помощта на нея през последната седмица 20 000 чиновници са били арестувани на работните си места.

Тенденциите в търсенето на служащи тази година пък е радикално друга, регистрират от Агенцията по заетостта.

„ Обемите са двойно по-малки, съпоставени с предходната година. Ако за 10-те дни предходната година са декларирани 9000 работни места, тази година са 4300”, изясни Иво Иванов, шеф отдел „ Анализи и прогнози” в Агенцията по заетостта.

Лидер в търсенето на чиновници предходната година по това време са били от туристическия отрасъл. Днес поръчките за сезонни служащи за летния сезон са единици.

„ Въпреки това имаме поръчки и за туризма. Примерно сега и при започване на април са декларирани 72 места за камериерки. Като тук има една специфичност, те са декларирани в този момент, само че наемането ще стане след 15-ти май”, изясни Иванов.

Бум в търсенето към сегашния миг се следи единствено в земеделския бранш. В Бюрата по труда има запитвания и за висококвалифицирани чиновници - IT експерти, лекари, медицински сестри, учители, финансови и счетоводни експерти също. Интервютата обаче протичат съвсем напълно онлайн.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР