Освен Варна нито една от останалите общини в областта не

...
Освен Варна нито една от останалите общини в областта не
Коментари Харесай

Под минимума е броят на аптеките във варненските общини | За сметка на това във Варна има концентрация на аптеки

Освен Варна нито една от останалите общини в региона не покрива минимума за разполагаем брой аптеки. Това оповестиха за Moreto.net от Областна администрация след приемането на Областна аптечна карта на съвещание на междуведомствена комисия.

Според документа в община Варна все още настоящите аптеки са 159 . В заложената формула при направените калкулации, нужният най-малко е изчислен на 106 аптеки. Аптеки приготвящи лекарствени артикули по магистрална и фармакопейна рецептура са 9 при заложен най-малко от пет.

Населението на община Варна е 341 737 души. Във формулата е заложено една аптека да обслужва 3230 души. Съгласно тези индикатори, наличните аптеки за област Варна, надвишават минималният брой, само че това е единствено за сметка на град Варна, където има централизация на аптеки. За всички останали общини от региона минималният брой не е изпълнен, показват от Областна администрация.

В община Аврен все още настоящата аптеки е една, а са нужни най-малко 4. В община Аксаково има 3, а са нужни най-малко 10 аптеки. В община Белослав са 3 при нужни 5, в община Бяла са 2, което е минимумът, в община Ветрино няма нито една аптека, а трябват най-малко 2, в община Вълчи дол са налични 3 аптеки,не доближава до минимума още една, в община Долни чифлик аптеките са 6 при нужни 8, в община Девня аптеките са 3, колкото е изискуемият най-малко, в община Дългопол има 3 аптеки, а са нужни шест, в община Провадия обектите са 5, а трябват двойно повече, в община Суворово има 2 аптеки при нужни 4.

Методиката за пресмятане на най-малък брой аптеки не регистрира повишаването на популацията през туристическия сезон и съществуването на 4 огромни университета и студенти без непрекъснато местопребиваване в гр. Варна. Всяка аптека е належащо да покрива условията на Министерството на здравеопазването за региона, област Варна е наситена с аптеки, само че те не са отмерено разпределени , съсредоточени са в огромните градове и централните региони.

Обсъдени се разновидности на оферти по какъв начин най-отдалечените обитаеми места да получават най-благоприятен достъп до обслужване от аптека . С изработването на Областната аптечна карта в този момент се цели да се установи какъв брой са аптеките на брой, какъв е човешкия капацитет и какво е разпределението им , с цел да могат да се вкарат следващи законодателни промени, показват от Областна администрация.

На Министерството на здравеопазването ще се изпрати съответно мнение, с което да се предизвикват законодателни промени, отговарящи на действителните условия. Утвърдената Областна аптечна карта е показана на министъра на опазването на здравето, дружно с цялата първична информация въз основа на която е направена.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР