Освен това Google твърди, че разполага със сериозен потенциал за

...
Освен това Google твърди, че разполага със сериозен потенциал за
Коментари Харесай

Състезанието на ИИ чиповете: Google твърди, че чиповете ѝ Tensor са по-бързи от A100 на Nvidia

Освен това Гугъл твърди, че разполага със сериозен капацитет за създаването на бъдещи чипове

Емил Василев преди 45 секунди 1 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноЕмил Василев - 11:00 | 03.04.2023

7 неща за които не сте подозирали, че телефонът ви може да прави

НаукаЕмил Василев - 15:01 | 30.03.2023

Учени предвиждат, че върхът за дълготрайност на човешкия живот може да бъде усъвършенстван до 2060 година

IT НовиниДаниел Маринов - 19:27 | 02.04.2023

Какво ще стане, в случай че Илон Мъск се окаже прав за ИИ? Какво да създадем?

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Гигантът в региона на търсенето Гугъл твърди, че суперкомпютрите, които употребява за създаване на моделите си за изкуствен интелект са по-бързи и по-енергийно ефикасни от тези на Nvidia Corporation. Докато изчислителната мощност на множеството компании, които се занимават с изкуствен интелект, идва от чиповете на Nvidia, Гугъл употребява персонализиран чип, наименуван Tensor Processing Unit (TPU).

Гугъл разгласи своите чипове Tensor по време на пика на пандемията COVID-19, когато предприятия от електрониката до автомобилостроенето се сблъскаха с дефицита на чипове. Макар че в началото чипът трябваше да зарежда смарт телефоните Pixel, компанията безспорно реализира бърз прогрес в създаването му, като ги употребява, с цел да зарежда своите проучвания в региона на изкуствения разсъдък.

Чипове с изкуствен интелект за по-нататъшното му развиване

Interesting Engineering оповестява, че през 2021 година Гугъл е употребила ИИ за планиране на своите TPU. Гугъл твърди, че процесът на планиране е приключил единствено за шест часа благодарение на ИИ спрямо месеците, които хората прекарват в проектирането на чипове.

За множеството неща, свързани с ИИ в наши дни, итерациите на продуктите се случват бързо, а TPU сега е в четвъртото си потомство. Докато Microsoft сглобяваше чипове, с цел да зареди изследователските условия на OpenAI, Гугъл също сглоби 4000 броя TPU, с цел да сътвори своя суперкомпютър.

Тъй като на тези суперкомпютри се разпореждат големи задания, които един чип не може да извърши, хилядите изчислителни центрове би трябвало да споделят между тях. В неотдавнашна научна публикация Гугъл твърди, че е създала оптични комутатори по поръчка.

Моделът PaLM на Гугъл, най-големият модел, за който тя обществено приказва е бил подготвен благодарение на суперкомпютър, състоящ се от 4000 броя свързани TPU, а времето за обработка е било над 50 дни. Гугъл твърди, че нейният суперкомпютър може да преконфигурира връзките сред чиповете в придвижване, което му разрешава да извлече изгоди от продуктивността на конфигурацията.

В документа Гугъл също по този начин твърди, че нейните TPU са 1,7 пъти по-бързи от чиповете A100 на Nvidia, които зареждат множеството приложения с изкуствен интелект. Чиповете са и 1,9 пъти по-енергийно ефикасни от A100, което прави обработката на ИИ на Гугъл по-екологична.

Докато Microsoft се хвали, че зарежда проучванията на OpenAI, употребявайки своите суперкомпютърни услуги, Гугъл има измежду известните си клиенти Midjourney, която създаде усъвършенствани принадлежности с ИИ, употребявайки изчислителните мощности на компанията.

Тъй като конкуренцията за възстановяване на ИИ се разгорещява, Nvidia показа своя чип H100. От Гугъл не са коментирали по какъв начин техният TPU от четвърто потомство се оправя против H100, само че съобщи, че разполага със стабилен набор от бъдещи чипове, с които да се оправи с конкуренцията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР