Освен това България е получила отказ да се удължи срокът

...
Освен това България е получила отказ да се удължи срокът
Коментари Харесай

Христов: Заради уговорки на кабинета „Петков“ - газовата връзка не може да се ползва по-рано 1 октомври

Освен това България е получила отвод да се удължи срокът на офертата за танкерите с полутечен газ от Съединени американски щати. Така действително срокът за отговор дали ще ги купим или не се промени и остава 19 август. Решението ще бъде изпратено в период, само че Христов съобщи, че първо чака информация от зам.-министъра на енергетиката на Турция, който е поел ангажимент да ревизира преди приключването на този период - дали при тях има свободни терминали.

Служебният министър на енергетиката дефинира като погрешни мненията, че в тръбите на инерконктора в този момент имало газ с 40 бара налагане и синьото гориво може да се употребява.

„ В тръбите има газ, да те са под 40 бара налягане, само че системата е затворена от двете страни и действително работи като цистерна. Това проба, която цели да открие места от които да изтича газ. Ако има такива те се отстраняват незабавно “, изясни той.

На въпрос какво чака от новото управление на „ Булгаргаз “ той беше безапелационен „ Бързина и агресесия “.

„ Това е по този начин тъй като сме в тежка рецесия. Предишното ръководство доста е забавило нещата. Можело е да се създадат доста неща, а не да се оставят за служебния кабинет. Можело е да се вземат доста решения, само че няма значение. Сега би трябвало да се работи. От новото управление се изискват по смели и бързи реакции, настъпателност, с цел да не се изпада в спешни обстановки “, изясни служебният министър на енергетиката.

Той уточни че ограничения е трябвало да се вземат доста по-рано, както даде образец с намиране на слотове и обезпечаване на ликвидност на „ Булгаргаз “.

Христов разяснява и тематиката със запълването на газохранилището в Чирен. По-думите му към момента може да се запълни, като за задачата е провел диалози с Азербайджан.

„ Вариантите са два, анекс за увеличение на количествата газ или напълно нов контракт с други количества газ “, уточни той.

Енергийният министър уточни, че се разискват разновидности за краткосрочни контракти с турски компании. Възможности има и за подписване на седросрочни, като концепцията е да има такива от доста места. Така съгласно Христов може да се приказва за диверсификация.

„ Идеята е да осигурим газ от доста места. Ако кискаме действителна диверсификация би трябвало да е от разнообразни източници, които да могат да обезпечават газ “, изясни той.

Христов съобщи, че „ Ай Си Джи Би “ и „ Авакс “ са показали чернова на график за довеждане докрай на всички действия по въвеждането в употреба на интерконектора.

„ До края на деня дадоха обещание да го внесат публично в Министерството на енергетиката и в Министерство на регионалното развитие. Този график ще бъде от тук нататък отправната точка, с цел да следим осъществяването и да подкрепяме с всички наши специалисти и запаси, тъй че планът да бъде приключен и да бъде пуснат в употреба до 1 октомври “, сподели енергийният министър.

В момента системата за ръководство на газопровода е в тестови режим и се ръководи компютърно. Договорено е на 14 септември експертна компания, наета от Министерството на енергетиката, да пристигна и да направи цялостен надзор на системата.

„ Вторият значим детайл са системите, свързани с преместването на данни, к

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР