Освен тавана на руския петрол, от днес влиза в сила

...
Освен тавана на руския петрол, от днес влиза в сила
Коментари Харесай

Вносът на руски петрол: Как изключението за България ще се отрази на рафинерията в Бургас?

Освен тавана на съветския нефт, от през днешния ден влиза в действие дерогацията, която България ще употребява за вноса и преработката на съветски нефт доставян по море. До каква степен обаче тя ще има резултат?

Таванът на цената на съветския нефт няма да има резултат върху Кремъл, изясни енергийния специалист Костанца Рангелова.

" На 60 $ за барел съветският бюджет се балансира и няма недостиг. Ниво от 40, 50 $ би имало някакъв малко по-сериозен резултат ", споделя тя.

Според Рангелова, мярката има административен, само че не и действителен резултат. Същевременно опасенията за недостиг на горива докара до повишаване на цените на интернационалните пазари.

" По отношение на брент нарастването е с над 2%, във връзка с урал е над 3% ", сподели Христо Казанджиев, Български енергиен и минен конгрес.

Относно изключението, което България получи от Европейската комисия, специалистите считат, че страната би трябвало да реализира надзор над работата на рафинерията, само че остава под въпрос дали ще го направи.

Рангелова разяснява, че преди въвежданото на ембаргото рафинерията употребява единствено 50% съветски нефт, а след дерогацията - 100% съветски нефт.

" Ако това беше естествена икономическа компания най-нормалното нещо в тази обстановка беше да стартира да внася неруски нефт и да избегне всички тези проблеми, само че тук се намираме в обстановка на политически стимулирани решения и закани от страна на " Лукойл ", сподели Костанца Рангелова.

България обаче не би трябвало да нарушава признатия европейски правилник и да изнася създадени у нас артикули от съветския нефт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР