Освен с двамата си космонавти Георги Иванов и Александър Александров

...
Освен с двамата си космонавти Георги Иванов и Александър Александров
Коментари Харесай

България се включва в производството на космически храни


Освен с двамата си космонавти Георги Иванов и Александър Александров – и многото научни проучвания, България се включва в проучването на Космоса и с създаването на галактически храни.  Ние сме третата страна в света след Съединени американски щати и Русия, която е почнала да ги създава.

„ Космическите храни са технология на  основата на процеса лиофилизация . Това е принцип във физиката, прочут още като така наречен сублимация, при който от директно твърдо положение се минава в газообразно.  Продуктът авансово се замразява, след което се изтеглят кристалите под вакуум , посредством, на което се получават доста забавни по конструкция храни “, изясни пред БНР проф. д-р Илияна Начева, шеф на Института по криобиология и хранителни технологии.

Космическите храни са с доста фина конструкция и консистенция. Съдържат към 2 до 5% влага, само че имат  напълно съхранени хранителни биологично дейни субстанции и вкусово благоуханен комплекс , което им разрешава да доставят в усвоима форма всички, нужни за организма хранителни и биологично дейни субстанции. При този способ на обработка протеините не се унищожават, витамините се резервират и ензимите резервират своята интензивност. Благодарение на което продуктите, изсушени по тази технология, се отличават с доста високо качество.

„ Практически всяка храна може да се обработи по този метод.  С изключение на тези, които съдържат огромно количество захари. И артикули, които са с високо наличие на мазнини . Те са единствените, които не подлежат на процеса лиофилизация. Всичко друго може да бъде изсушено. Плодове, зеленчуци, меса, риби кисело-млечни артикули. Натурални белтъци, плодови сокове, кафе и всевъзможни други артикули “, уточни проф. Начева.

Лиофилизация е  безусловно допустима и на към този момент готово ядене . На тази основа е основано и българското галактическо меню, което е създадено с подготвени хранителни ястия. То е изпитано по време на двата взаимни съветско-български полета и е формирано от над 20 типа лиофилизирани храни. Това са  супи, съществени ястия от българската национална кухня, млечно-кисели десерти, плодове, ядки, лютеница .

За страдание, сега не работим за Космоса. Имаме създадена технология и  доста типове ястия, само че нямаме опция да ги прилагаме . Последната година с Европейската галактическа организация имахме нови типове хранителни модули, в които сме присъединили в допълнение биологично дейни субстанции, които се одобриха доста добре “, сподели още тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР