Освен председател на КЕВР в поставения от Нинова срок НС

...
Освен председател на КЕВР в поставения от Нинова срок НС
Коментари Харесай

БСП ще забави мандата заради избора на нов председател на КЕВР

Освен ръководител на КЕВР в поставения от Нинова период Народно събрание може да одобри законопроекта за КПКОНПИ и да избере Бойко Рашков за ръководител Ако не се сформира държавно управление, най-ранната дата за предварителните избори е 16 октомври Преговорите за сформиране на кабинет ще продължат и през идната седмица
Българска социалистическа партия ще задържи третия мандат за сформиране на държавно управление до 15 август, с цел да може да бъде определен нов ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това заяви Корнелия Нинова след среща в Народното събрание с водачите на парламентарните групи на " Продължаваме промяната " (ПП), " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " (ДБ), с които левицата, която получи третия мандат, води договаряния за съставяне на нов кабинет.

До нуждата от избор на нов ръководител на основния регулаторен орган се стигна откакто в четвъртък Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционен избора на оферти от Политическа партия Станислав Тодоров, който зае поста при започване на февруари. " Решението на Конституционен съд блокира работата на КЕВР. А това значи, че няма орган, който да дефинира цените на газа, парното, тока и водата. Не можем да въведем двете цени за електрическата енергия - едната за хората с по-малко ползване и за такива, които си топлят басейните и палатите ", сподели Нинова. Тя изясни, че оптималният период за провеждането на процедурата и избора на нов ръководител на КЕВР е 12 август и прикани Народното събрание да гласоподава решение, с което да анулира ваканцията на депутатите. Според правилника за работа на Народното събрание те би трябвало да излязат във почивка от началото на август.
Каква е процедурата
Така се обрисува Българска социалистическа партия да задържи мандата близо месец откакто президентът Румен Радев го връчи на социалистите на 18 юли. Конституцията разрешава забавянето на третия мандат, тъй като той е малко по-различен. При първия и втория има ясни периоди за връщане - по 7 дни след връчването им. Това е по този начин, тъй като президентът връчва мандата на посочен от парламентарната група претендент за министър председател. Третият мандат се връчва на ръководителя на парламентарната група, която би трябвало да номинира претендент за министър-председател, само че за това няма посочен период. Едва откакто има излъчен претендент за поста, тогава той има период от седем дни, с цел да предложи състав на държавно управление.
Реклама 16 октомври - най-ранната дата за избори, в случай че няма кабинет
Забавянето на мандата значи, че в случай че четирите обединения не образуват държавно управление, най-ранната дата, на която могат да се проведат изключителните парламентарни избори е 16 октомври.

Това закъснение ще разреши и да се одобряват вероятно и основните неща в антикорупционното законодателство. В сряда правната комисия одобри на първо четене законопроекта за КПКОНПИ. Очаква идната седмица той да влезе за разискване и в пленарната зала, както и да се организира публично разискване. В петък пък бяха утвърдени и разпоредбите за избор на нов ръководител на КПКОНПИ, а срокът за неговия избор е 14 дни. Приемането на антикорупционния закон и изборът на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за ръководител на антикорупционната комисия е едно от изискванията на " Продължаваме промяната " за присъединяване в сформирането на държавно управление.

Нинова съобщи също, че редом с това ще продължат и договарянията сред четирите партии за съставянето му. В четвъртък завърши първият кръг от диалозите на мандатоносителя Българска социалистическа партия с Политическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и самостоятелните депутати, които разискаха управническата стратегия на възможния нов кабинет. В общи линии тя преповтаря тази, която беше контрактувана при договарянията за първия мандат сред Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, а към нея в този момент ще се прибавят и предложенията на Има Такъв Народ, които не участваха тогава в диалозите.

Очаква се окончателният текст да бъде разискван от четирите обединения през уикенда. След края на първия кръг от договарянията Нинова съобщи, че в случай че ако за поддръжка на програмата има болшинство от 121 депутати, договарянията ще продължат с разискване на структурата и състава на бъдещото държавно управление.
Реклама Свързани публикации Препятствията пред третия мандат 21 юли 2022, 17:49 Българска социалистическа партия ще опитва да съживи четворната коалиция 18 юли 2022, 08:21 Error 417: Шансът за кабинет е все по-малък 8 юли 2022, 15:37 Политическа партия пред комплициран избор, в случай че до петък няма 121 гласа за кабинета 4 юли 2022, 06:15 Асен Василев сменя Петков като министър председател в кабинета, който ще предложи Политическа партия 1 юли 2022, 13:08 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР