Освен предоставянето на военна помощ за Украйна и обявяването за

...
Освен предоставянето на военна помощ за Украйна и обявяването за
Коментари Харесай

Освен за военната помощ за Украйна и изгонването на Митрофанова, БСП са против и за купуването на F-16 |

Освен даването на военна помощ за Украйна и оповестяването за личност нон грата съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, Българска социалистическа партия са срещу и за закупуването на нови 8 изтребители F-16 от Съединени американски щати, тъй като по калкулации на социалистите в този миг страната няма по какъв начин да отдели средства за това.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова пред Българска национална телевизия. 

От думите й стана ясно, че служебният кабинен на президента Румен Радев е отправил питане до Съединени американски щати за закупуването на изтребители.

Нинова съобщи, че в случай че Народното събрание вземе решение България да даде оръжие за Украйна, тя няма да подпише разрешителното за това в качеството ѝ на министър и " в случай че желаят, да ме сменят ".

Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява, че сходно решение на Народното събрание би усложнило извънредно доста ситуацията.

" Предстои Народното събрание да вземе решение за оръжията за Украйна, само че в случай че го реши и ни задължи - към този момент става комплицирано. Ако Народно събрание вземе това решение, то изпълнителната власт би трябвало да го извърши. Законът и процедурата са такива, че министърът на стопанската система и промишлеността би трябвало да се подпише финален. Ако това стане, няма да подпиша. Ако желаят да ме сменят , само че аз няма да подпиша този документ! Тръгвам си от поста, да сложат различен човек, подготвен да подпише доставяне с оръжие на Украйна. Но аз регистрирам българския интерес и множеството жители споделят ясно: да не се изнася оръжие ", сподели Нинова.

Вицепремиерът още веднъж повтори, че страната ни не изнася оръжие " и по този начин ще остане ": " Давайки оръжие, ти даваш способа да продължи войната. Ако искаш мир, би трябвало да се седне на масата за договаряния ". 

Тя дефинира оповестяването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова за личност нон грата като последна и последна стъпка, равнозначна на разкъсване на дипломатическите връзки с Русия. От  левицата са се противопоставили на това, незабавно откакто вицепремиерът Асен Василев разгласи, че сходна опция се разисква.

По думите на Нинова нито една европейска страна все още не си е изгонила съветския дипломат, тъй като по този метод би скъсала всевъзможни връзки с Русия.

Кирил Петков е подготвен да изтегли кандидатурата на Андрей Гюров за гуверньор на Българска народна банка

Относно избора на гуверньор на Българска народна банка водачът на Българска социалистическа партия разяснява, че двете парламентарни сили - Продължаваме промяната и ИТН, които са излъчили претенденти, би трябвало да потушат напрежението между тях.

" Единственото, което ме тревожи, е напрежението сред Има Такъв Народ и Политическа партия. То би трябвало да откри своето решение. Защото, в случай че по всеки проблем се стига до такава ескалация, взаимни обвинявания и обиди, това не е работещо за значимите неща, които обединението би трябвало да свърши ", съобщи Нинова.

Вицепремиерът определи издигането на две кандидатури като неточност. По думите ѝ министър председателят Кирил Петков е подготвен да отдръпна кандидатурата на " Продължаваме промяната ", само че от " ИТН " не са склонни на компромис.

" Смятаме че решението е изтеглянето на двете кандидатури и предлагането на нов общ претендент - самостоятелен банкер или специалист. Но изискването, с цел да седнем четирите партии и да обсъдим имена на хора, е двете кандидатури да бъдат оттеглени. Кирил Петков е податлив да го направи, само че сътрудниците от " ИТН " не мърдат " , сподели Нинова.

Според нея би било безразсъдно от страна на " ИТН " да бойкотират съвещанията на Народното събрание, като това ще докара и до тежки последствия за самите тях.

" Едно такова невлизане в пленарната зала значи липса на ръководещо болшинство в Народното събрание и неспособност да се вземат решения. Мисля, че всяка партия, която си разреши такова държание, ще загуби ", сподели още тя.

По тематиката за връзките ни със Северна Македония вицепремиерът удостовери, че не е ставало нито за момент въпрос да се трансформира съдружното съглашение , в което написа че държавното управление удостоверява единната позиция на България, призната от 44-ото Народно заседание.

" На срещите ни с еврокомисаря по разширението съм декларирала нашата позиция - не можем да дадем път за договаряния до момента в който Северна Македония не извърши двустранния контракт с България, до момента в който не се регистрира историческата истина и не спре омразата и дискриминирането по отношение на българите там ", сподели Нинова.

Нинова съобщи, че тази коалиция би трябвало да се стабилизира и да си напише управническата стратегия, да си разпише законите, които ще трансформира и да си усъвършенства разговора. " Може би поради рецесиите, може би поради това, че още първия ден започнахме да гасим пожари, никой не ни даде един ден успокоение, започнаха нападките още първия ден, не започнаха същинските промени ", отчете министърът на стопанската система. 

Намаляване на Данък добавена стойност

Корнелия Нинова съобщи, че ще предложи да се намали ДДС на дефинира контролирани артикули - храни, медикаменти, детски артикули: Ако понижим налозите на силата, която се дефинира от КЕВР, тогава сигурно ще имаме по-ниски цени. Ако се понижи Данък добавена стойност на медикаментите - също. 

Според нея не е мотив, че това мъчно се управлява от Национална агенция за приходите. По думите на Нинова би трябвало да се добави нова политика за цените в актуализацията на бюджета. 

" Клипът на министъра на културата е безразсъден "

Вицепремиерът също разяснява оповестеното видео от културния министър Атанас Атанасов, като го дефинира за " неуместно ". " Аз съм прям човек - грозно е. Нямам визия от какво е подбудено. Не желая да проучвам положението на сътрудниците ", сподели тя. 

На въпрос дали би гласувала за промяна на Атанасов, Нинова не отхвърли, само че съобщи, че това зависи от премиера Кирил Петков, защото той избира министрите и Атанасов е от квотата на Продължаваме промяната. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР