Освен по суша Кралство Швeция и Кралство Дания имат обща

...
Освен по суша Кралство Швeция и Кралство Дания имат обща
Коментари Харесай

Йоресунд е най-дългият комбиниран жп мост в Европа

Освен по суша Кралство Швeция и Кралство Дания имат обща граница и по море. Чрез моста Йоресунд (над едноименния проток) - вторият по дължина в Европа, се свързват шведския град Малмьо (третият по величина в страната си след Стокхолм и Гьотеборг) с датската столица Копенхаген, която е ситуирана на най-големият от датските острови.

Мостът над Йоресунд или Йоресундски мост е смесен автомобилно-железопътен вантов мост над протока Йоресунд. Той е един от трите пролива, свързващи Балтийско море със Северно море и Атлантическия океан. Затова той е един и от най-натоварените морски пътища.

Строителните действия по моста Йоресунд се правят от взаимно дружество сред Hochtief, Skanska, Hojgaard & Schultz и Monberg & Thorsen. Строителството стартира през 1995 година и приключва четири години по-късно. Тогава, на 14 август, Фредерик Датски, принц на Дания, и Виктория Шведска, принцеса на Швеция, се срещат по средата, с цел да отпразнуват приключването му. Разходите по построяването му възлизат на 4 милиарда евро.

Съоръжението минава съвсем 8 км от шведския бряг до изкуствения остров Пеберхолм, който се намира в средата на протока. Останалата част от оборудването е 5 км тунел от остров Пеберхолм до датския остров Ама. Мостът над Йоресунд е най-дългият смесен пътен железопътен мост Европа и свързва два съществени ареала Копенхаген (столицата на Дания) и шведския град Малмьо. Също по този начин мостът свързва пътната и железопътната мрежа на Скандинавия и Централна и Западна Европа. Кабел подсигурява цялата интернет връзка на Финландия.

Европейският път Е20 минава през моста, а Oresundsforbindelsen - по железопътната линия. Мостът е планиран от датската инженерна компания COWI.

Проектът е в допълнение комплициран и с осъществяването на тунелната част от оборудването, тъй като на датския бряг се намира летище Копенхаген, като се избира разновидността за тунел, с цел да не се наруши трафика на аеропорта. Също по този начин се обезпечава корабна връзка в положително и неприятно време.

През моста Йоресунд минава границата сред Дания и Швеция, само че в сходство с Шенгенското съглашение и Северния паспортен съюз не се правят паспортни инспекции. Има инцидентни митнически инспекции на влизане в Швеция, само че не и на входа към Дания.

Официалното освещаване на моста е на 1 юли 2000 година, като домакини на откриването са кралицата на Дания Маргрете II и краля на Швеция Карл XVI Густаф. Съоръжението влиза в екслоатация в същия ден.

Мостът Йоресунд получава премията на Международната асоциация за мостово инженерство за Изключителна конструкция през 2002 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР