Освен оперативните проверки по метода таен клиент“, в хода на

...
Освен оперативните проверки по метода таен клиент“, в хода на
Коментари Харесай

НАП - Варна погва длъжниците от списъка с неуредени публични задължения

Освен оперативните инспекции по метода „ скришен клиент “, в хода на лятната акция, инспекторите от фискален надзор правят и взаимни дейности с обществените реализатори от дирекция „ Събиране “ в Търговско дружество на Национална агенция за приходите - Варна.

Целта е налагане на запор на паричните средства и изземването им от касите на следените обекти, чиито притежатели са длъжници към администрацията. Такива дейности по образуване и налагане на запор върху парични средства се подхващат по отношение на длъжници с просрочени обществени отговорности в размер над 5 000 лева, предпочитано с формирано изпълнително дело. Мярката се прави по отношение на лица, които все още нямат погасителен проект или не са дали съответно поръчителство по изпълнителното дело, което да покрива размера на просрочените обществените отговорности. Тези дейности са значим детайл за повишение събираемостта на отговорностите към Национална агенция за приходите посредством инспекции и наблюдения на лица, фигуриращи в " Списък на длъжници с неуредени обществени отговорности ".

Данните за компании и жители, които имат непогасени обществени отговорности, са налични посредством новата електронна услуга на Националната организация за приходите „ Предоставяне на информация за длъжници с неуредени обществени отговорности “, която дава опция на потребителите да търсят длъжници към бюджета, употребявайки разнообразни филтри. Услугата може да се употребява свободно и се намира в Портала за електронни услуги на приходната организация. 

Допълнително изискване за издание на тези лица е те да не са показали поръчителство, което да покрива в цялостен размер отговорностите им, необезпечения излишък на дълга им да надвишава 5 000 лева и да нямат настоящо позволение за

неотложни заплащания (чл. 229 от ДОПК). В листата ще бъдат включвани и длъжници без формирано изпълнително дело, търговци с намерено произвеждане по неплатежоспособност, както и длъжници, за които изпълнителното дело е прекъснато заради открита несъбираемост на отговорностите им.

Нови длъжници ще бъдат добавяни към листата до 5-то число всеки месец, като данните за размера на отговорностите ще се актуализират всекидневно, а резултатът от услугата е автоматизирано генерирана информация в електронен формат.

Данъкоплатците, които погасят отговорностите си или получат позволение за неотложни заплащания (чл. 229 от ДОПК), както и ако дават активи или имущество за обезпечаването на дълга или го отсрочат/разсрочат, ще бъдат извадени от листата в деня, идващ деня на отразяване на заплащането в Национална агенция за приходите, издаване на съответния акт или налагането на обезпечителната мярка. Процесът е автоматизиран и не изисква подаването на нарочни молби/заявления от задължените лица за отпадане от листата.

Важно е да се означи, че в бюлетина не се включват лица с прекъсната регистрация (например: заличени търговци в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, в Регистър БУЛСТАТ, умряли физически лица) и неперсонифицирани сдружения (дружества по Закона за отговорностите и договорите).

Повече информация може да бъде открита в описанието на услугата, налично на официалната интернет страница на Национална агенция за приходите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР