Освен обявените 189 души, за които НАП съобщи, че са

...
Освен обявените 189 души, за които НАП съобщи, че са
Коментари Харесай

Експерт: Данните на други 47 хил. души са с висок риск на застрашеност след теча от НАП

Освен оповестените 189 души , за които Национална агенция за приходите заяви, че са в най-голям риск и би трябвало да сменят персоналните си документи, има още 47 хиляди души, които са в необикновен риск, въпреки и не в тази степен. Това сподели в изявление за bTV експертът по цифрова сигурност Ясен Танев по отношение на харекарската офанзива към Национална агенция за приходите. По думите му известяването през мобилни телефонни не е най-хубавото решение. 
" Когато нямаме задоволително информация изпадаме в доктрина на конспирациите и сътворяваме клюки, които могат да бъдат извънредно отрицателни в сегашната обстановка. Много значимо е да насочим вниманието върху това какво се е случило, по какъв начин се възвръщаме от вредата и по какъв начин да не се случи повече. ", добави още Танев
Според него му уеб сайтът на Национална агенция за приходите би трябвало да тръгне оптимално скоро и да ревизираме ЕГН-тата си там. Танев посъветва хората да не ревизират в други уеб сайтове информация за себе си посредством ЕГН-то си , тъй като по този метод още веднъж дават персонални данни на някого, който най-вероятно не съблюдава директивата за отбрана на персоналните данни.
" Течът на данни е потвърдено сигурен и през последните седмици се работи върху това да се разбере на техническо равнище по какъв начин се е случил пробивът. Национална агенция за приходите подхващат дейни дейности по обезопасяване на сегашната инфраструктура. Определени  сървъри се стопират, системи се изключват, а част от тях се обновяват ”, изясни още Ясен Танев.
" Има справочник за оцеляване след теча, който се разгласява на страницата на Национална агенция за приходите. В него се споделя по какъв начин би трябвало да действат институциите при такава офанзива и по какъв начин хората да се усещат спокойни. Това е нова директива, която би трябвало да се следва от всички органи, които се загатват. Държавата би трябвало да реагира и да наложи наказания и ние би трябвало да го виждаме това през идващите години, " сподели още експертът. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР