Освен нея още един български гражданин беше във Виена за

...
Освен нея още един български гражданин беше във Виена за
Коментари Харесай

Първа българка в списъка на "Евротрансплант"

Освен нея още един български жител беше във Виена за осъществяване на оценка на здравословното положение. На този стадий той не е включен в листата поради противопоказания.

След повече от година очакване Илияна Христова от Варна получава вяра за нов живот. На 6-месечна възраст ѝ е сложена диагноза муковисцидоза. От 3 години е с кислороден уред. Шансът ѝ за живот е трансплантация на бял дроб. В България такива интервенции не се правят.

След като през януари е подписано съглашение сред страната ни и Виенската многопрофилна болница, през вчерашния ден Илияна научава и положителната вест.

"Представям си, че към този момент съм здрава. Представям си се със семейство, деца, с работа ", показа тя пред Bulgaria ON AIR.

До настъпването на донорска обстановка здравословното ѝ положение ще бъде проследявано от белодробните експерти на ВМА. "Вече чакаме да се появи донор и да се извърши самата интервенция. На финала на процеса сме ", сподели майката на Илияна.

Български медицински екип към този момент мина краткосрочно образование в здравната академия в Австрия. Предстои 6-месечно образование във Виена на два български медицински екипа за реализиране на белодробни трансплантации и следтрансплантационно следене.

Общо 17 са българските пациенти, които чакат трансплантация на бял дроб.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР