Освен фирмите, и лекарите трябва да свържат с нов софтуер

...
Освен фирмите, и лекарите трябва да свържат с нов софтуер
Коментари Харесай

Лекари: Пациентите ни не са складова наличност в софтуера

Освен компаниите, и лекарите би трябвало да свържат с нов програмен продукт касовите си апарати с данъчните. Според общопрактикуващи лекари във Велико Търново това е следващото безогледно решение на страната, което ще докара по-скоро до усложнения, в сравнение с да донесе изгоди.

„ Добре е, че страната желае да изсветли приходите, само че джипитата не сме най-големите крадци “, разясниха лекари пред БНР. Медиците показват, че новото условие е съвсем неприложимо в груповите практики и се опълчват на „ приключването “ на персонална информация за пациентите си към Националната организация по приходите.

„ Пациентите ни не са складова наличност в нашия програмен продукт. Не търгуваме с тях. И в този момент активността ни е транспарантна “, настояват доктор Любка Любенова, доктор Мария Пенева и доктор Валентина Величкова – съуправители на груповата процедура във връзка условието да свържат медицинския си програмен продукт с данъчните.

Тя счита, че новото условие единствено ще затрудни лекарите:

„ Това е една спомагателна бюрокращина, че би трябвало за всяко нещо да се разкарва пациентът, да се наблюдава, да се заплащат такси – влизаме в остри пререкания “.

Проблемът няма да е единствено при медиците, предвижда доктор Мария Пенева и добави:

„ Не се знае дали софтуера на Национална агенция за приходите ще издържи с толкоз доста информация. Освен това имаме и недобросъвестни пациенти, на които им се споделя да си платят таксата след прегледа. При възможна инспекция кой е уязвимият – лекарят “.

„ Ще стане същата безредица, която стана с пръстовия отпечатък “, счита доктор Любка Любенова.

Исканията си за промени в Наредбата за касовите апарати медиците са отправили към премиера, Народното събрание и отрасловите министри.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР