Освен да се направи някаква програма, за да се работи

...
Освен да се направи някаква програма, за да се работи
Коментари Харесай

Адвокат: Насилниците трябва да се задължат да участват в програми за оправяне на поведението

Освен да се направи някаква стратегия, с цел да се работи с насилниците, те би трябвало да се задължат да вземат участие в нея, тъй като в доста от случаите няма да желаят. Трябва да има надзор и е извънредно време да се работи по въпроса. Процесът ще е доста дълъг - няма да се промени един принудител единствено с два, три диалога. 

Това разяснява пред Нова Телевизия юрист Ивета Анадолска. Вчера четири министерства показаха ограничения против експанзията, по които ще стартират работа в идващия един месец. Премиерът Николай Денков обаче призна, че те са ориентирани повече към жертвите и предварителна защита, а занапред ще се мисли какво да се прави с насилниците.

Хубаво е, че държавното управление има концепция, че би трябвало да се занимае с насилниците, само че нямат концепция по какъв начин да го създадат, а тези въпроси би трябвало да вървят редом. Промяната в манталитета, възпитанието е комплициран развой и би трябвало да се работи редовно, безапелационна бе Анадолска.

Често пъти си отглеждаме тези насилници, ние като среда. Например - един родител, който не е подготвен да гледа дете, бие го и не го обича, какъв човек чакаме да стане от него? Много е значимо да се окаже обществен напън и да се покаже на тези хора, че те не могат да действат по този метод, тъй като той не е съответен, разяснява пък психологът Лилия Стефанова.

 Насилието е на всички места и то е даже в езика на говорене. Често пъти ставаме очевидци на прям език на ненавист в обществените мрежи и на това не се обръща внимание. Психологията може и е ефикасна при разнообразни положения. Психолозите могат да влияят добре, без значение какво е положението. Работя с хора, жертви на принуждение. За тях е значимо да получат поддръжка, само че те неведнъж дълго стоят в тази среда на принуждение като оправдават средата. Когато го осъзнаят обаче, неведнъж, те няма къде другаде да идат или идват от семейство, в което е имало принуждение и не могат да получат поддръжка от фамилиите си, добави Стефанова.

За мен най-хубавото в тези ограничения е, че има някаква организационна конструкция за връзка сред обособените министерства и вероятно синхронизиране на активността сред обособените институции. Но с изключение на, че тези ограничения са пожелателни, доста не са съответни. Бюрото за правна помощ и сега работи и има традиция в такива случаи да се даде правна помощ. Въпросът е да се даде кураж на жертвата да се оплаче. Всичко се прави официално и по тази причина няма резултати. Тези ограничения би трябвало да са съответни, сподели и юрист Анадолска.

Първите лъчи на вяра могат да се видят най-рано след години. Съгласна съм, че има зараза, само че освен във връзка с домашното принуждение. Когато се съсредоточим върху този проблем, пренебрегваме останалите случаи на принуждение - междусъседски, на пътя, сред децата. За насилието в учебно заведение разбираме от клипчета в интернет, което значи, че за тях това е развлечение и шоу, уточни тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР