Освен, че световното търсене на въглища през 2018 г. ще

...
Освен, че световното търсене на въглища през 2018 г. ще
Коментари Харесай

МАЕ прогнозира: Секторът на въглища ще остане стабилен през следващите пет години


Освен, че международното търсене на въглища през 2018 година ще означи повишаване за втора поредна година, то ще остане устойчиво и през идващите пет години.

След две години на спад, световното търсене на въглища нараства с 1 % през 2017 година до 785 млн. тона, което се дължи на това, че по-силният стопански растеж е усилил както промишленото произвеждане, по този начин и потреблението на електрическа енергия. Намаляването на потреблението на въглища в Европа Северна Америка ще се компенсира от растеж в Индия и Югоизточна Азия. Това се споделя в новият отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ) “Coal 2018”.

По-точно световното произвеждане на електрическа енергия от въглища се е нараснало с над 250 TWh или с към 3 %. Въглищата резервират каузи си в енергийния микс от 38 % след няколко години на спад, излиза наяве от отчета на МАЕ, в който се предвижда развиването на международния бранш на въглища в интервала до 2023 година

Политиката във връзка с качеството на въздуха и климата, акциите за прекъсване на вложенията във въглища, оповестяванията за поетапен отвод от потреблението на въглища в другите страни, намаляването на разноските за възобновими източници на сила и растящите доставки на природен газ оказват напън върху бранша. В резултат каузи на този бранш в международния енергиен баланс, съгласно прогнозата ще се намали, въпреки и не значително, излиза наяве от данните – от 27 % през 2017 година до 25 % през 2023 година.

Търсенето на въглища в по-голяма част от Азия пораства, поради геополитическата и икономическа досегаемост. В Индия се следи максимален растеж измежду всички страни, макар че и там при темпът на растеж, който е от 3,9 % годишно се регистрира закъснение поради разширяващото се потребление на възобновимите източници на сила и внедряването на свръхкритични технологии на новите въглищни електроцентрали. Значителен растеж при потреблението на въглища се чака в страни като Индонезия, Виетнам, Филипините, Малайзия, Пакистан.

Най-голямо е потреблението на въглища в Китай – 14 % от международната първична сила. Промяна в китайския бранш на въглища може да повлияе върху цените на въглищата, газа и електрическата енергия в целия свят, да вземем за пример вследствие на подмяна на горивото. Това слага въглищния бранш на Китай в центъра на международната енергийна сцена, регистрират създателите на отчета. На Китай се пада съвсем половината от международното ползване на въглища, само че в това време страната започва и ограничения за изчистване на въздуха. В този аспект МАЕ предвижда, че търсенето на въглища в Китай за интервала 2019 – 2023 година ще се намали с към 3 %.

Отказът от мощности за произвеждане на въглища (ТЕЦ на въглища) са основна политическа задача. Налагането на това като пазарна наклонност обаче провокира противодействие.

„ Историята за въглищата е роман за два свята. Политиките в региона на климата и икономическите фактори водят до затваряне на въглищните електроцентрали в някои страни, само че в това време въглищата не престават да играят роля при обезпечаването на достъпа до евтина сила в други “, споделя Keisuke Sadamori, Director of Energy Markets and Security at the IEA.

По този мотив се дава образец и за „ two Europes” отбелязва МАЕ. Западна Европа форсира излизането си от бранша на въглища посредством дейности за битка с изменението на климата и замърсяването на въздуха, като ползва комбинирани ограничения. Заедно с разширението на потреблението на възобновимите енергийни източници политическите й старания в последна сметка ще изтласкат въглищата от западноевропейския енергиен микс.

За разлика от Западна Европа, множеството страни от Източна Европа не са оповестили политики за последователно унищожаване на производството. Няколко нови електроцентрали за въглища са в развой на създаване в Полша, Гърция и на Балканите. Някои страни от Източна Европа са измежду дребното места в света, където лигнитът остава в основата на електроенергийната система, се отбелязва в отчета на МАЕ.

За доста страни, изключително в Южна и Югоизточна Азия въглищата са средство, осигуряващо енергийна сигурност и подкрепящи икономическото развиване, считат още специалистите от МАЕ.

В тази връзка обаче МАЕ не отписва бранша, като вижда ново бъдеще за него, само че посредством внедряване на нови технологии като хващане, утилизация и предпазване на въглерод ( Carbon capture, utilisation and storage (CCUS) като значими принадлежности за обвързване на актуалните и бъдещи потребности от сила с световните и национални климатични упоритости. За да може да се даде нов подтик на тези технологии, МАЕ и държавното управление на Обединеното Кралство наскоро станаха съпредседатели на интернационална среща, на която министрите, високопоставени държавни чиновници от целия свят, ръководители на огромни енергийни компании и финансовата общественост се събраха дружно, с цел да дефинират практическите стъпки по ускорение на вложенията в CCUS и развиването на тези технологии.

„ За реализиране на дълготрайните климатични цели, отстраняването на следствията от замърсяването на въздуха за здравето и обезпечаването до достъп до сила на огромна част от хората по света е нужен метод, съчетаващ мощната политика с иновационните технологии “, отбелязва Садамори. „ Този метод би трябвало да е основан на всички налични разновидности, в това число и повече възобновими източници на сила, само че също по този начин и на по-висока енергийна успеваемост, нуклеарна сила, CCUS, водород и доста други “.

Докладът на МАЕ Coal 2018 може да бъде открит на: https://www.iea.org/coal2018/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР