Освен че се озъби на правителството, че оказвало натиск чрез

...
Освен че се озъби на правителството, че оказвало натиск чрез
Коментари Харесай

Прокуратурата не откри нередности при Булгаргаз. Но разследвала

Освен че се озъби на държавното управление, че оказвало напън посредством медийни изказвания по отношение на делото " Булгаргаз ", през днешния ден прокуратурата разгласи и че събраните от Министерство на вътрешните работи доказателства по него са незадоволителни. И още веднъж упрекна вътрешното ведомство, че не споделя информация.

Това стана на ексклузивен брифинг на подопечната на Иван Гешев конструкция

" Не може да се оказва никакво непосредствено или косвено давление върху оценката кой по кое време да бъде притеглен като обвинен ", обявиха през днешния ден от обвиняването.

Визиран бе един от серията въпроси, които нощес министър председателят Кирил Петков насочи към Гешев - откакто преди този момент Гешев реши да го привика като очевидец - тъй като очевидно имал информация за евентуално осъществени закононарушения. Както и изявление на Петков отпреди седмица - че по следствието " Булгаргаз " скоро се чакали обвинявания. Иначе през вчерашния ден той сподели, че ще попита обвиняването " за какво " Булгаргаз " и господин Павлов (бившият изпълнителен шеф Николай Павлов) са се отказали от азерски газ, откакто доставчиците в този момент са уведомили, че могат да го доставят през Неа Месемврия ".

" Това се прави косвено посредством медийни изказвания ", показаха още от прокуратурата в отговор на въпрос какво визират под давеление.

От обвиняването се бяха подготвили и с прессъобщение, появило се директно след изключителния брифинг.

" Съгласно българското законодателство обвиняване се повдига, едвам след събирането на задоволително доказателства за виновността на несъмнено лице за осъществено закононарушение от общ темперамент и след отчет на прокурора. С оглед на това – дали и против кого, по обещано досъдебно произвеждане да бъде повдигнато и предявено обвиняване, е преценка само и единствено на наблюдаващия прокурор по делото, а не на представители на изпълнителната власт ", се показва в него.

Както и:

В тази връзка, всички държавни органи, представители на която и да е от трите управляващи, следва прецизно да съблюдават българското и европейското законодателство, както и да не нарушават презумпцията за невиновност. Министърът на вътрешните работи и министър председателят следва да са осведомени и с наредбата на член 15 от Закона за Министерство на вътрешните работи, според която горестоящите ръководители на проверяващите органи, в т. ч. и министърът, " нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието ".

От обвиняването държат още да припомнят, че материалите по следствието не могат да се разгласяват без позволение на прокурора, а задържане под стража се постановява единствено от съда, а обвиняване и се поддържа единствено от прокурора.

" А според член 58, алинея 1 от Конституция на Република България всеки български жител е задължен да съблюдава и извършва Конституцията и законите ", натъртват хората на Гешев.

След което се трансферираха на самото досъдебно произвеждане, с цел да посочат, че Министерство на вътрешните работи очевидно не е събрало задоволително годни данни, както и че се позовавало на единствено един единствен очевидец - който остана неназован.

Досъдебното произвеждане по случая с " Булгаргаз " ЕАД и КЕВР е формирано в Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) на 28 януари с разпит на очевидец за две закононарушения: за това, че през декември 2021 година длъжностно лице от " Булгаргаз " умишлено сключило неизгодна договорка, от която е произлязла забележителна щета и за това, че в интервала 26 март 2020 година – 13 декември 2021 година длъжностно лице от КЕВР не е изпълнило служебните си отговорности за да аргументи другиму щета и от това са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия, заразказваха от прокуратурата.

Централен предмет на следствието е закононарушението по член 220, алинея 1 от Наказателен кодекс, а точно дали търговията с газ на борсата е ощетила държавното сдружение.

" Наблюдаващият прокурор персонално е подхванал осъществяването на дейности по следствието, вследствие на което е открит механизмът, по който „ Булгаргаз “ ЕАД реализира търговия с газ ", " открили " от прокуратурата по какъв начин действа държавното сдружение.

И описват за това продължава:

" Булгаргаз " ЕАД е сдружение с двояка функционалност – социална и комерсиална, като с приоритет е публичната функционалност. Като публичен снабдител " Булгаргаз " ЕАД оперира на " вътрешен пазар ", а като търговец оперира на проведен борсов пазар. В осъществяване на публичната си функционалност сдружението се явява публичен снабдител на газ, който е задължен предпочитано да удовлетвори потребностите на вътрешния пазар. Едва по-късно и при съществуване на свободен запас от газ, сдружението може да търгува с този запас на проведения борсов пазар, състоящ се от държавна и частна борса: държавната е „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД, а частната е „ Българска енергийна комерсиална платформа “ АД ".

Следва пояснение какво е вътрешен пазар. А точно: " включва контролиран пазар – това са топлофикация и газоразпределителните сдружения и свободен пазар – промишленост, директно присъединена към газоразпределителната мрежа, както и всички поръчки по Газ Релийз прогама (програма за освобождение на количества) ".

Нуждите на вътрешния пазар се удовлетворяват от „ Булгаргаз “ ЕАД, като цените на този пазар са законово избрани в разпоредба на КЕВР за контролиране на цените на природния газ.

" Тази цена не зависи от решения на управителните органи на „ Булгаргаз “ ЕАД, а следва условията на наредбата. Задължение на КЕВР е да следи дали цената на контролирания пазар е избрана съгласно цитираните нормативни условия ", акцентират от обвиняването.

След като удовлетвори потребностите на „ вътрешния пазар “, сдружението може да изнесе остатъчните количества газ на една от двете лицензирани тържища – държавна и частна. Частната борса е лицензирана от КЕВР през март 2021 година и оперира от май 2021 година Цената и на двете тържища се дефинира по борсови правила, тя е динамична и се трансформира в рамките даже дневно. В основата и на двете тържища е търговията основно посредством неизвестен сегмент. Продавачът не знае авансово кой е купувачът по договорката, това се схваща при заплащането от платежното разпореждане.

Основната разликата в изискванията на държавната и частната борса е в гаранциите за заплащане на продажната цена, като те са в пъти по-големи на частната борса. Отделно, ценовите условия за присъединяване на частната борса са по-изгодни. „ Булгаргаз “ ЕАД няма обвързване да изнася остатъчните количества газ на борсата и в частност няма обвързване да ги изнася на държавната борса.

Изпълнителният шеф на сдружението и членовете на Борда на шефовете не реализират тези покупко-продажби и нямат отношение към тях.Сделките се реализират от лицензирани чиновници на „ Булгаргаз “ ЕАД, които са обособени в търговски/оперативен отдел на сдружението и въпреки да работят по написани правила, имат оперативна автономия при търговията на борсата и имат правото да подписват борсови покупко-продажби. Цената, на която „ Булгаргаз “ ЕАД продава свободните количества газ на борсата, е по-висока от цената на вътрешния пазар, вследствие на което сдружението генерира облага - означават от прокуратурата.

Изнасянето на остатъчните количества газ на борсата не въздейства на цената на газа за вътрешния пазар, като нито я понижава, нито я усилва, защото покупко-продажбите на борсата се подписват през месеца на доставка, когато цената за вътрешния пазар към този момент е одобрена от КЕВР и се ползва на процедура.

" С други думи, няма по какъв начин цената на покупко-продажбите на борсата да повлияе на цената на газта за потребителите, защото борсовата търговия се явява една следваща ценообразуването за потребителите активност ", допълват.

След което показват, че покупко-продажбите били в интерес на на сдружението - с цел да не заплаща неустойки, дължими от неприети минимални годишни количества по дълготрайните контракти с доставчиците поради по-малко декларираните количества от клиенти на сдружението.

" С други думи, „ Булгаргаз “ ЕАД е трябвало да одобри от доставчиците си количества, които не може да осъществя на вътрешния пазар. В случай, че не одобри тези количества от доставчиците си, ще следва да им заплати съществени неустойки. Поради това с отчета е било препоръчано на изпълнителния шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД остатъчните количества газ да бъдат изнесени за продажба на проведения борсов пазар, което е било сторено. В резултат освен са били избегнати загуби, само че и е била генерирана облага. "

И в следствие, от обвиняването не са разкрили нищо неправилно:

" Предвид изложеното към сегашния миг не са събрани и предоставени от Министерство на вътрешните работи задоволително доказателства за покачване на обвиняване на съответно длъжностно лице за осъществено закононарушение от общ темперамент ".

Но пък следствието по делото продължава, " като се правят дейни дейности персонално от наблюдаващите прокурори за събиране и инспекция на доказателства и са дадени съответни инструкции на проверяващите служители на реда при ГДНП ".

Хората на Гешев показаха през днешния ден, че данните на Министерство на вътрешните работи и за проблема " Булгаргаз ", и КЕВР се основавали на показанията на единствено един очевидец. И пк се оплакаха, че от ведомството на Бойко Рашков не желае да им даде данни. Такива получили едвам след поискаване и то иманалата сряда. Но пък били непълни.

От 28 януари до момента разпитани били четирима очевидци (сред тях и Николай Павлов, б.р.).

А в това време новото управление на сдружението още веднъж, че сметките му са съвсем празни, а тъкмо преди да встъпи в служба целият върховен мениджмънт е бил освободен - против компенсации за 170 000 лева.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР