Освен че притежава половината от най-голямата компания за енергийни напитки

...
Освен че притежава половината от най-голямата компания за енергийни напитки
Коментари Харесай

Трусовете в Red Bull излъчиха новия най-богат австриец

Освен че има половината от най-голямата компания за енергийни питиета в света и два спортни тима от Формула 1, Марк Матешиц към този момент има и още едно отличие: най-богатият милениал в Европа. 30-годишният австриец, който наследи 49% дял в Red Bull GmbH след гибелта на татко си Дитрих предишния месец, към този момент има положение от 15.7 милиарда $, съгласно Bloomberg Billionaires Index.

Трансферът на благосъстояние е част от нова епоха за Red Bull, производителят на вездесъщата кофеинова напитка. През последните четири десетилетия Дитрих Матешиц употребява известността на марката на компанията, с цел да построи спортно-маркетингова империя, която включва съвсем всички спортове - от футбол до автомобилни надпревари и планинско колоездене.

Матешиц, който отговаряше за органичния отдел на Red Bull за питиета, създадени от естествени източници, в този момент възнамерява да се концентрира върху ролята си на акционер, вместо да оказва помощ в ежедневните интервенции на компанията като татко си. Това сподели той на чиновниците на компанията с писмо в петък.

Трима висши ръководители към този момент подадоха оставки като част от ремонт на управлението. Те ще продължат да работят като консултанти на компанията за питиета, която също има немския футболен клуб „ Република България Лайпциг “ и заплати рекордните 866 млн. евро дял на Дитрих Матешиц за резултатите от предходната година. Двама от тях ще работят непосредствено с Марк като ръководители на неговата холдингова компания за Red Bull.

„ Те ще поддържат освен борда на шефовете, само че и всички нас, с цел да продължим сполучливо работата на татко ми “, споделя в писмото Матешиц, в този момент и най-богатият човек в Австрия.

Дитрих Матешиц съосновава Red Bull през 1984 година с тайландския бизнесмен Чалео Юуувидхиа, откакто открива по време на пътешестване до Азия, че кофеиновите питиета облекчават резултатите от часовата разлика при пътешестване. Семейство Юуувидхиаконтролира останалата част от тясно следения бизнес и е измежду най-богатите в Азия.

Докато благосъстоянието му процъфтява, Дитрих Матешиц придобива остров Фиджи дружно със крепости и вили в родната си страна, която не постанова налози върху наследството. Той също по този начин купи парцел предходната година в лондонския квартал Найтсбридж за 32 млн. паунда, който в този момент е домът на стилната марка на Red Bull, AlphaTauri.

Марк Матешиц, само дете, учи бизнес в Университета за приложни науки в Залцбург. Той овреме придружаваше татко си на надпревари от Формула 1.

Преди гибелта на Дитрих Матешиц, Марк към този момент беше акционер дружно с него в капиталов бизнес с фокус в австрийски парцели, в това число хеликоптерна площадка и земя. През 2018 година той започва бизнес с питиета, който прави бира и лимонада, употребявайки вода от един от най-старите извори в Австрия.

Не е ясно дали Матешиц наследява други активи от татко си, който е получил над 2 милиарда $ дивиденти от производителя на питиета през последното десетилетие, съгласно показателя на благосъстоянието на Bloomberg.

Матешиц също е член на борда на фондация за проучване на гръбначния мозък, основана от татко му и ръководена от майка му Анита Герхардтер.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинАвстрия милениали семеен бизнес империя Формула 1 ПоследниНай-четениЛичности 180 Трусовете в Red Bull излъчиха новия най-богат австриец Накратко 368 Вечерни вести: 2.2 милиарда вложения в България; Twitter и FTX банкрутират? Компании 400 Криптоборсата FTX влиза в процедура по неплатежоспособност Индустрии 440 40 плана за над 2.2 милиарда лева са пред узаконяване Компании 11785 Фурор в енергетиката: Българска компания измежду 15-те най-големи в ЦИЕ Компании 9752 Преди пазарния взлом Dronamics ще тества още едно българско летище Компании 7772 Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация Крипто 5802 Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите Всички новини19:12 Накратко 180 Вечерни вести: 2.2 милиарда вложения в България; Twitter и FTX банкрутират?Още от ЛичностиВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР