Освен, че поиска оставките на Сотир Цацаров и на Иван

...
Освен, че поиска оставките на Сотир Цацаров и на Иван
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Дано Петков да има добри съветници

" Освен, че изиска оставките на Сотир Цацаров и на Иван Гешев ми направи извънредно неприятно усещане изявлението на новия министър председател Кирил Петков, в което сподели още: „ нашата цел е да си назначим наши хора в прокуратурата “. Това за мен е ужасно и плашещо, тъй като значи, че министър председателят или не схваща и не осъзнава правилото за разделяне на управляващите или в случай че го схваща няма желание да го съблюдава ".

Това съобщи в изявление за БЛИЦ Ясен Тодоров, който встъпи преди дни в длъжността зам.-началник на Националната следствена работа.

" Не знам кое от двете е по-страшно. Надявам се Петков да има положителни съветници към него и те да му кажат, че правосъдната, законодателната и изпълнителната власт са разнообразни неща и минимум законодателната и изпълнителната би трябвало да се месят в работата на правосъдната, отвън лостовете и механизмите, които имат по Конституция и закон. Както правосъдната власт не си разрешава да каже какъв да е правосъден министър, какъв да е ръководител на Народното събрание или какъв да е ръководител на Комисията по правни въпроси в Народното събрание, по този начин министър-председателят няма право да споделя кой да бъде или да не бъде основен прокурор ", продължи събеседникът.

" Мисля, че апетитът идва с яденето. След като към този момент имаме нова законодателна и изпълнителна власт, те ще желаят да овладеят и правосъдната. Това не е казус за жалост ", отговори Тодоров на въпроса, дали допуска, че " Продължаваме промяната " имат собствен претендент за основен прокурор.

" Битката за независимостта на правосъдната власт се води към този момент 32 години. Мисля, че и в този момент прокурорите и следователите ще съумеят да я отстоят и няма да се поддадат на провокации. Очаквам офанзиви към прокуратурата от целия политически набор. Прокуратурата е органът, от който изпълнителната власт се плаши, тъй като изпълнителната власт е средата, в която се усеща най-голям корупционен риск. Всеки, който пристигна на власт желае да е в положителни връзки с прокуратурата, с цел да може да я командва и употребява против политическите си съперници, което е доста рисково. Затова сред тези две управляващи би трябвало да има празен ход ", продължи Тодоров.

" Прокуратурата не може да играе в отбрана или в контраофанзива, тя би трябвало да играе с преса по целия терен – там където вижда нарушавания на закона да играе преса и да санкционира причинителите на закононарушения. Всеки нов властимащ в България е желал да сложи прокуратурата в ъгъла, тя да е в нокдаун със свален гард, с цел да може да са развързани ръцете най-много на изпълнителната власт. Когато създаваш органи, които да ударят по твоите политически съперници, би трябвало да мислиш в вероятност и да си наясно, че не постоянно ще бъдеш на власт. Защото след време това, което си основал може да се отнесе много неприятно с теб ", сподели още зам.шефът на Национална следствена служба.

Относно проблемите ни със Северна Македония Тодоров, който по обучение е и историк, съобщи:

" Надявам се новото държавно управление да не е поемало задължения, които нарушават българския народен интерес. Ние имаме интерес Северна Македония да стане член на Европейски Съюз, само че това не може да стане въз основата на компромис с нашата история. В тези връзки има червени линии, които не могат да бъдат преминати. България би трябвало твърдо да сложи на масата няколко условия, при осъществяването на които, да даде зелена светлина пред участието на Северна Македония в Европейския съюз.

По мотив премиерата на скандалния филм " Една религия, един език " Тодоров сподели:

" Чух за този филм и неговото наличие, само че не съм го гледал. Това е въпрос обвързван с историята. Обикновеният българин не е осведомен с ролята на Русия в българската история и най-много с това, че любимката на тази страна на Балканите не е България, а Сърбия. Самото битие на Македония като македонска нация е производно на хрумвания на комунистическия Интернационал. Хубаво е българите да четат повече, с цел да знаят своята история и да не разрешават гаври с нея ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР