Освен че лекуват зъбите ни, зъболекарите могат да ни дадат

...
Освен че лекуват зъбите ни, зъболекарите могат да ни дадат
Коментари Харесай

10 съвета за грижа за зъбите от зъболекари, които не бива да се игнорират

Освен че лекуват зъбите ни, зъболекарите могат да ни дадат някои доста скъпи препоръки, с цел да не се стига до лечение на зъбите. И изненадващо, нашето орално здраве зависи даже от най-малките детайлности.

Ето няколко съвета от зъболекари, които не трябва да пренебрегвате:

1. Не мийте зъбите си незабавно след хранене

Много е елементарно да навредите на емайла си по този метод. Храната и напитките нарушават рН-баланса в устата и вършат зъбния гланц малко по-мек за малко време. Зъболекарите предлагат да се мият зъбите минимум 30-40 минути след хранене.

2. Посетителите на басейни са изложени на риск

Разбира се, никой не споделя, че плуването не е от изгода за вашето здраве. Но казусът е, че химикалите, употребявани за стерилизация на водата в басейните, имат ужасяващ резултат върху зъбите. През 80-те години американски учени разгласиха резултатите от изследване, фокусирано върху здравето на зъбите на професионалните плувци, 40% от които страдаха от увреждане на зъбния гланц.
И по този начин, какво би трябвало да извършите? Опитайте се да задържите водата от басейна надалеч от устата си и да плувате в прясна или солена вода през лятото.

3. Трябва да пиете кафето си незабавно

Повечето от нас си сипват чаша кафе и я пият на дребни глътки, до момента в който беседват с сътрудници или дават отговор на мейли. Докато вършим това, кафето, изключително в случай че е със захар, работи върху разрушаването на емайла ни. Най-добре е да изпиете кафето си небрежно.

4. Има причина, заради която гинеколозите предлагат инспекция на зъбите преди бременност

Първо, кариесът е отворен източник на зараза, която се популяризира от тъканите на зъбите до венците и по-късно може да попадне в кръвообращението и да засегне плода. Това може да докара до прибързано раждане и бебето да има съществени вродени болести.
Второ, пародонтитът е също по този начин рисков, тъй като може да понижи репродуктивната дарба както за мъжете, по този начин и за дамите. И даже в случай че се случи оплождане, бебето може да се роди прибързано или с доста ниско тегло при раждане.

5. Миенето на зъбите под душа или на тоалетната не е най-хубавата концепция

Докато миете зъбите си е добре да не се разсейвате с нищо странично. Това е развой, който изисква цялото ви внимание.

6. Фасулът може да повреди неприятните зъби още повече

Кой би помислил, че бобът може да повреди зъбите? Това се дължи на обстоятелството, че съдържа фитохемаглутинин- протеинът, който провокира бързо разделяне на клетките. Ако имате кариес, яденето на фасул може да докара до гранулом. Разбира се, рискът е много невисок, само че е най-добре да се уверите, че нямате проблеми със зъбите, преди да ядете фасул.

7. Оралното здраве е обвързвано с паметта

Учените са провели изследване с 273 доброволци, навършили 55 години. И стигат до извода, че хората, които нямат всичките си зъби, имат по-лоша памет, са по-раздразнителни и са по-податливи на промени в настроението. В резултат на това съществува доктрина, че загубата на зъби прави броя на сетивните сигнали, които изпращат на мозъка по-ниски.
Ето за какво зъболекарите предлагат да опитате всичко, преди да извадите зъб. Страхотно е, че през днешния ден съществуват даже технологии, които ви разрешават да реконструирате зъба, в случай че имате единствено корена.

8. Детската захапка може да бъде изменена от простуда

Разбира се, една или две настински в годината е нещо напълно обикновено. Но в случай че дете боледува прекомерно постоянно, това може да се отрази на захапката му. Когато човек не може да диша през носа, той е заставен да диша през устата. Скелетът на лицето елементарно се деформира в тази възраст и това може да провокира долната челюст да се измести малко напред.

9. Не дъвчете лед и не си правете пиърсинг на езика

Ако дъвчете лед или ядете прекалено много ядки, можете да нараните венците си и зъбния гланц. Същото важи и за пробиването на езика- парче метал на езика ви е източник на вероятно механично увреждане на зъбите ви.

10. Не изхвърляйте млечните си зъби

Оказва се, че е добре да пазим млечните зъби, защото съдържат стволови кафези, които могат да бъдат употребявани при лекуване на съществени болести, даже диабет. Затова, когато видите, че някое зъбче на детето скоро ще падне, посетете ортодонт, с цел да го извади и запази вярно.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР