Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник.

...
Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник.
Коментари Харесай

Любими ястия за Великденската трапеза, гответе с кеф

Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник. На този ден се върви на посетители на родственици и другари, а празничната софра би трябвало да бъде богата и добре украсена. За разлика от трапезата на Бъдни вечер, за която са наложителни нечетен брой постни ястия, за великденската такива строги условия няма.

И въпреки всичко неотменими за трапезата са шарените яйца и козунакът, защото алените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът - неговото тяло. Печеното агнешко, салатата, великденските сладки и останалите ястия са свързани не толкоз с традициите за празника, колкото с присъщите за сезона артикули, като коприва, лапад и спанак. За да ви помогнем в приготовлението за Великден, сме събрали на едно място обичани предписания, които да включите в празничното меню.

Агнешка дроб-сарма

Необходими артикули:

1 кг агнешки дреболии

1 ч.ч. ориз

1 връзка свеж лук

1 бр. агнешко покривало

1 връзка магданоз

1 връзка джоджен

1/2 ч.л. черен пипер

3 бр. яйца

600. кисело мляко

1/2 ч.ч. олио

Начин на подготвяне:

Измивате агнешките дреболии и ги слагате да заврят. След като се запени, изхвърлете водата и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути. Измийте и нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза. В тенджера сгрейте олиото прибавете нарязания лук и разбъркайте. След 2-3 минути прибавете ориза и бъркайте, до момента в който оризът стане стъклен. Сварените дреболии нарежете на ситно, прибавете към ориза, прибавете джоджена и магданоза, черния пипер и 2 ч.л. сол. След това прибавете и две чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите, и оставете на котлона, когато сместа поеме водата. Нарежете агнешкото покривало на части. Във всяко парче от булото сложете по 2-3 супени лъжици от поизстиналата примес и завийте на дребни вързопчета. Наредете сармичките в тава и печете на 180 градуса, до момента в който порозовеят леко.



Агнешка чорба с лапад - агнешки борш

Необходими артикули:

500 г агнешко

250 г лапад

125 г краве масло

2 връзки свеж лук

2 бр. моркови

30 г целина

2 бр. картофи

2 бр. яйца

1 с.л. заквасена сметана

1 с.л. брашно

Начин на подготвяне:

Измивате месото и го нарязвате на части, почист​вате и измивате и зеленчуците, след което ги нарязвате. Заливате месото с два литра студена вода и го слагате да ври. След като водата заври, посолете с 1 чаена лъжица сол, прибавете и нарязания лук. В тиган разтопете маслото и прибавете брашното. Запържете го, като разбърквате непрестанно. Изсипете в него нарязаните моркови и целина. Оттеглете тигана от котлона и прибавете 1-2 черпака от бульона, в който ври агнешкото месо, разбъркайте и изсипете в тенджерата. Добавете нарязания спанак и картофите и оставете да ври, до момента в който картофите омекнат. Докато супата ври, може да сварите и обелите и яйцата. Към готовата чорба при сервиране прибавете ½ или ¼ варено яйце и ½ супена лъжица заквасена сметана.


Класическа зелена салата

Необходими артикули:

1 бр. маруля

1 връзка репички

1 връзка свеж лук

1/2 връзка свеж чесън

маслини

2 бр. яйца

100 г сирене

лимонен сок

зехтин

сол

Начин на подготвяне:

Измийте и почистете зеленчуците, сварете яйцата. Накъсайте марулята с ръце. Нарежете лука и чесъна на ситно, а репичките на колелца и ги прибавете към накъсаната маруля. Добавете лимоновия сок, зехтина и солта и разбъркайте, с цел да се овкусят добре зеленчуците. Нарежете сиренето на кубчета и дружно с маслините ги сложете върху салатата. Най-отгоре поставете нарязаните на осминки яйца.


Домашни курабии
Необходими артикули:

4 бр. яйца

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. захар

3/4 ч.ч. олио

1 ч.л. хлебна сода

2 бр. ванилия

700 г брашно

Разбивате всички артикули, като брашното добавяте лека-полека. След като сместа се сгъсти задоволително, започнете да месите тестото с ръце. Продължавате да добавяте брашно, до момента в който получите меко тесто. Оформяте топчета с размера на орех и поставяте в тава върху хартия за печене. Намазвате курабийките с разрушен жълтък и посипвате със захар. Мож​​е да ги поръсите и с орехи или пък с наряз​ан​и на дребно късчета от портокалови корички да вземем за пример. Печете в авансово загрята на 180 градуса фурна. Курабийките са подготвени, когато придобият леко златист цвят.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР