Освен ако не сте най-богатият човек на планетата, трябва да

...
Освен ако не сте най-богатият човек на планетата, трябва да
Коментари Харесай

Бил Гейтс: Внимавайте с биткойна, ако имате по-малко пари от Илон Мъск!

Освен в случай че не сте най-богатият човек на планетата, би трябвало да бъдете деликатни с биткойна. Това съобщи изявление за телевизия Блумбърг създателят на Microsoft Бил Гейтс, представен от „ Бизнес стандард “.

Следвайки рали от над 400% през предходната година, биткойнът става все по-популярен в мейнстрийм средите, като интерес към криптовалутата към този момент демонстрират водещи институционални вложители. Борещият се за първото място в класацията на най-богатите хора на планетата Илон Мъск, неотдавна влага 1,5 милиарда $ в криптовалутата посредством своята компания за електрически коли Tesla.

Според третият най-богат човек на планетата обаче криптовалутата не е нещо, с което би трябвало да се захващат вложителите на дребно. Гейт също по този начин отбелязва нездравословното въздействие на процеса на „ копаене “ на биткойн върху околната среда, защото той изисква доста сила. Самият развой съставлява решение на комплицирани математически уравнения благодарение на мощни компютърни системи. Електрическото ползване, употребявано за този развой, оставя годишен въглероден отпечатък, еднакъв на този на страната Нова Зеландия.

„ Илон има купища пари и е доста умел, тъй че не се тормозя от това, че неговите вложения в биткойн може инцидентно да тръгнат нагоре или надолу. Мисля обаче за хората, които се впускат в тези мании, само че не разполагат с доста пари за губене. Като цяло мнението ми е, че в случай че имате по-малко пари от Илон, би трябвало да бъдете доста деликатни “, разяснява Гейтс.

Мъск, чието положение се прави оценка на 189,6 милиарда $ съгласно показателя на милиардерите на Блумбърг, е неприкрит последовател на биткойна, като негови мнения за криптовалутата в Twitter и други обществени мрежи постоянно водят до внезапно придвижване на цената й. Тя скочи със 76% през този месец, откакто Tesla разгласи своята инвестиция от 1,5 милиарда $, само че се срина с 13%, откакто самият Мъск призна, че цената на биткойна „ наподобява висока “.

Към 10:30 ч. българско време биткойнът се търгува за 45 820,04 $, което съставлява спад от 8,58% за последните 24 часа.

Дебатът за рисковете при вложението в криптовалути не е нов, като милиардерът Уорън Бъфет счита, че те „ нямат стойност и не създават нищо “. Финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън, която е дълготраен песимист във връзка с биткойна, съобщи тази седмица, че той е „ извънредно неефикасен инструмент за финансови интервенции “. Същевременно с това обаче от ден на ден компании, в това число PayPal, Visa и MasterCard, стартират да одобряват заплащания с биткойн.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР