Освежаваща напитка през лятото или ароматен затоплящ чай през зимата,

...
Освежаваща напитка през лятото или ароматен затоплящ чай през зимата,
Коментари Харесай

Ментата - тонизираща напитка за лятото, затоплящ чай през зимата

Освежаваща  напитка през лятото или благоуханен затоплящ чай през зимата, ментата е една от най-широко употребяваните и публикувани билки у нас с изключителни свойства. Успешно може да замести утринното кафе и да се трансформира в мощен мозъчен активатор.

Красивата и потребна левурда

 Мента (Mentha) преставлява жанр многогодишни тревисти растения от семейство Lamiaceae (Устоцветни). Стъблата са едногодишни, четиристранни, достигащи дължина до 70 см, мощно разклонени по цялата дължина, тъмнозелени или червеникави. Листата са от тъмнозелени до антицианови, продълговати, с къси дръжки. Всички надземни елементи на растението съдържат етерично масло с основна съставка ментол. Растенията излъчват мощен, насищащ прелестен ментов мирис. В България ментата се култивира по поречието на реките Марица, Тунджа и Вит, познати са към девет типа с многочислени вариации. Смята се, че произходът на ментата е обвързван с кръстосването на Mentha aquatica (водна мента) и Mentha spicata (джоджен).

 Според античните гърци ментата укрепвала мозъка, а ваните с мента спомагали за повишение на концентрацията. Древните римляни пък ароматизирали с нея залите за пирове и тържества, тъй като считали, че ментата усилва мозъчните функционалности. До 17-ти век тя се е употребила като ароматична фалшификация както в ежедневните ястия на бедните, по този начин и в изисканите блюда на богатите. По-късно през 18-ти век потъва в забвение, като даже липсва в листата с най-разпространените ароматни треви в кухнята. Днес се използва независимо или в комбиниране с други ароматни треви, само че резултатът постоянно е еднакъв - прелестен мирис и несравним усет на лято!

Индийското орехче - екзотична фалшификация, позната от Античнoстта

 Ментата съдържа от 1 до 3% етерично масло с прекомерно друг състав според от сорта и климатичните условия, при които се отглежда. Доброкачествените ментови масла съдържат 50-60% ментол, като почти 20% от него е в естерна форма. За качеството на маслото има огромно значение и съществуването на други съставки, като кетона жасмон. В ментовото масло се съдържа и кетонът ментон (около 10-15%), който е с ясно изразена приятна миризма. Други съставки са: ментофуран, изоментол, неоментол, пулегон, пиперитон, пинен, лимонов, цинеол. В листата се открива и съществуване на танини (около 6-12%), горчиви субстанции, флавоноиди, никотинова киселина, както и нейния амид, каротиноиди и другиполезни за здравето субстанции.

Здравословни изгоди:

Високото наличие на ментол провокира рефлекторно разширение на коронарните съдове при стенокардия, заради което сполучливо се влага в редица лекарства за лекуване на сърдечно-съдови болести. Също по този начин работи антисептично и болкоуспокояващо при възпалителни процеси на горните дихателни пътища. Влиза и в състава на разнообразни обезболяващи гелове, прилагани при физически контузии. Етеричното масло от мента има мощни енергизиращи свойства - облекчава умората и мускулните болки. Намира приложение при разнообразни чревни проблеми и при продължителен колит, като е открито, че от него страда всеки трети човек. Ментата успокоява съпътстващите колита признаци, които варират от запек до чревно разстройство, постоянно съпроводени с мъчителни конвулсии и неприятно отичане на стомаха. Ментовият чай е изключително потребен при грип, запушен нос и възпалено гърло, повлиява удобно главоболие и бодърствуване. Ментовото масло оказва помощ против гадене, болки в стомаха, успокоява спазмите в храносмилателните пътища.

Ментата намира приложение:

Като съставка на разнообразни пасти за зъби, дъвки и бонбони за ободряване на дъха. Често намира приложение и в парфюмерията. Влиза в състава на редица душ-гелове и шампоани, тъй като освежава и тонизира кожата, с помощта на охлаждащия й резултат. При производството на сладка, конфитюри и шоколад. Като фалшификация сполучливо се комбинира със задушени картофи, агнешко и пилешко месо, риба, морски деликатеси, зелен фасул, яйца, зелени и плодови салати. Подчертано сладкият и ободрителен мирис на ментата дефинира усета на редица тонизиращи питиета и екзотични коктейли.
Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР