Островната държава Хаити е обхваната от хаос, а 80 на

...
Островната държава Хаити е обхваната от хаос, а 80 на
Коментари Харесай

Хаос и насилие в Хаити, обявено е извънредно положение

Островната страна Хаити е обхваната от безпорядък, а 80 на 100 от столицата Порт о Пренс е под контрола на въоръжени групировки. Обявено е изключително състояние поради опит да бъде завзето основното интернационално летище на Хаити, както и двата най-големи пандиза в страната. Това докара до бягството на хиляди пандизчии и вълна от принуждение, предава Българска национална телевизия.

Тлеещият от съвсем три години спор в Хаити ескалира. Хаосът се отприщи, откакто предходната седмица министър-председателят Ариел Анри посети Кения.

Поводът за визитата му беше съглашение сред двете страни за помощ против насилието, на което въоръжените групировки подлагат карибската република. Двете страни договориха помощ от 1000 полицейски чиновници, които да управляват утвърдената от Организация на обединените нации задача.

" Ескалацията на насилието в няколко квартала в столицата Порт о Пренс е принудила към 1500 души да изоставен домовете си. Повечето от тези хора към този момент са били разселени преди този момент. Хуманитарните ни сътрудници на място към този момент реагираха и обезпечават храна, медикаменти, матраци, одеяла и чаршафи ", съобщи Стефан Дюжарик, представител на Организация на обединените нации.

Премиерът Ариел Анри встъпи във власт без избори след убийството на президента Жовенел Моис през 2021 година. Оттогава хората живеят в боязън и неустановеност поради нападенията на незаконни групировки. Броят на отвличанията също се е нараснал фрапантно.

" Ако Ариел Аенри не се отдръпна, страната ще претърпи геноцид. Ако Ариел Аенри не се отдръпна, в случай че интернационалната общественост продължи да поддържа Ариел Анри, те ще ни въвлекат непосредствено в революция, която ще приключи с геноцид ", добави Джими Шеризие, водач на хаитянска тайфа.

Министър-председателят на Хаити Ариел Анри дойде нощес в Пуерто Рико макар ескалиращото принуждение в страната му, което заплашва да смъкна държавното управление му от власт.

Канцеларията на губернатора на Пуерто Рико удостовери, че Анри е дошъл в столицата Сан Хуан. Местните медии оповестиха, че Доминиканската република, която дели остров Испаньола с Хаити, по-рано не е разрешила на самолета му да кацне.

Джими Шеризие, някогашен първокласен служител на реда, който оглавява съюз от банди, поел отговорност за нападенията, нощес повтори, че задачата му е да блокира завръщането на Анри в страната и да го принуди да подаде оставка. Хаити няма публично определено държавно управление. В страната не са провеждани избори от 2016 година.

Според Организация на обединените нации вътрешните спорове в Хаити са довели до разселването на 15 хиляди души. Островната страна пострада мощно и от серия мощни трусове през последните години. Най-мощното през 2010 лиши живота на повече от 200 хиляди души.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР