Остров Св. св. Кирик и Юлита може да се превърне

...
Остров Св. св. Кирик и Юлита може да се превърне
Коментари Харесай

Минеков: Св. св. Кирик и Юлита в Созопол може да е световен център за култура

Остров " Св. св. Кирик и Юлита " може да се трансформира в международен център за просвета, който ще притегля туристи целогодишно, съобщи през днешния ден служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Той инспектира положението на постройките на острова край Созопол, съпроводен от Мария Нейкова, регионален шеф на Бургас, и Тихомир Янакиев, кмет на Община Созопол, заяви Българска телеграфна агенция.

Проф. Минеков напомни срещите, които към този момент е провел в търсене на поддръжка за огромния план на Министерството на културата (МК), имащ за цел да трансформира остров " Св. св. Кирик и Юлита " в културно средище. Министърът към този момент е разговарял с посланика на ОАЕ Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, с генералния шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле, със заместник-генералния шеф на ЮНЕСКО по културата Ернесто Отоне Рамирес, както и с посланика на Франция у нас Флоранс Робин. По думите на министъра, той е получил заричане за помощ освен от ЮНЕСКО, а и от разнообразни фондации, които подкрепят сходен тип културно завещание и неговото консервиране и възстановяване.

" Със започването си като министър се върнах към тези положителни планове. Съжалявам, че шест месеца бяха пропуснати. Веднага приказвах с кмета на Созопол, приказвах с американска фондация, която желая да помоля за помощ ", сподели министърът. Допълни, че е имал посещаване при посланика на Обединените арабски емирства, като след диалога им е квалифициран меморандум. " Той мина през Министерския съвет на последното съвещание в петък. Очаквайте на 1 и 2 септември един човек да отиде в една страна и да ни каже какво ще се случи натам… ", сподели министърът.

По думите на проф. Минеков главният план за остров " Св. св. Кирик и Юлита " е отпреди 11 години, само че през днешния ден е съживен и по него се работи още веднъж. " Проектът е заслужен, планът е приказен. Всичко, което се предлага, е изцяло допустимо за реализация. И тук ще стане в действителност международен център за култура… Този център няма да зависи от туристите през юли и август, а ще работи целогодишно и ще притегля доста туристи, доста аудитория ", уточни министърът. Допълни, че в една от постройките на острова " ще се направи и същинският музей на град Созопол ".

" Вероятната цена на целия обект е равна на половингодишния бюджет на цялото министерство. Не е допустимо без непозната помощ ", акцентира проф. Минеков.

Тази вечер министърът на културата ще участва на формалното разкриване на празниците на изкуствата " Аполония ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР