Остров Парос е третият по големина Цикладски остров в Егейско

...
Остров Парос е третият по големина Цикладски остров в Егейско
Коментари Харесай

10 причини да посетите остров Парос в Гърция

Остров Парос е третият по величина Цикладски остров в Егейско море. Това райско кътче е известно още от дълбока античност – най-много с добива на бял мрамор, същия от който е направена и прословутата Венера Милоска. През вековете островът е бил под римско и турско господство.

Днес гръцкият остров пленява от ден на ден туристи със златните плажове, живописните лозя, китните селца, кацнали по хълмовете, идеалните условия за сърф и други водни спортове, прелестната храна и прословутото средиземноморско гостолюбие. Освен всичко друго Парос е и значим транспортен център – оттова минават множеството фериботи, които обикалят из Цикладите.

Лятото върви към края си, само че в случай че са ви останали още почивни дни, предлагаме ви 10 аргументи да посетите Парос. Отидете ли един път там, сигурно ще го посетите още веднъж.

1. Красивата природа

За мнозина красивата природа е едно от най-важните условия за прелестно изкарване на ваканцията. А остров Парос предлага естествени хубости в обилие. Живописни крайбрежни гледки, китни селца, тюркоазена вода, вълшебни залези – Парос елементарно ще ви завоюва с природата си. Освен това на острова има и доста исторически забележителности, които също си заслужава да се видят.

2. Историята

Ако сте от хората, които се интересуват от културата и историята на мястото, което посещават – Парос е тъкмо за вас. Историческите забележителности на острова са безусловно на всяка крачка. Отидете ли, не пропускайте да видите античните мраморни кариери, венецианската цитадела, византийската базилика „ Богородица на стоте порти ”, старинните църкви, достоверните села Лефкес и Марписа. Дори да пропуснете тези забележителности, античната историята на острова отново ще ви завладее – единствено до момента в който се разхождате по китните му калдъръмени улички със старинни каменни къщи.

 10 аргументи да посетите остров Парос в Гърция

3. Гмуркането

Една от най-популярните туристически атракции на острова е гмуркането. Навсякъде по крайбрежието на Парос може да откриете водолазни центрове и учебни заведения. Гмуркането ще ви даде неповторима опция да станете част от невероятния подводен живот на Егейско море.

4. Водните спортове

Прекрасните лазурни води на Егейско море оферират богати благоприятни условия за упражняване на разнообразни водни спортове. Ако сте от хората, които обичат новите и вълнуващи моменти, множеството водни спортове, които се оферират на Парос са превъзходен избор за вас. Заради северните ветрове, островът е прочут като обичано място на сърфистите.

5. Храната

Традиционната гръцка кухня, която се предлага в множеството заведения на острова несъмнено ще направи престоя ви на Парос паметен. Ресторантите по крайбрежието ще ви сграбчен с прясно уловена риба и обичайно приготвени морски деликатеси. Освен с морската си храна Парос е прочут и с конфитюрите си – не пропускайте да опитате този с късчета кайсии или портокалови корички.

6. Празниците

Без значение кога на годината ще посетите Парос, вероятността да попаднете на някои локален празник, празненство или фестивал е голяма. Празненствата нормално са съпроводени от шествия, музика, вкусна храна, питиета и не престават до зори. Преди да извършите резервацията си – проучете какви са празниците, които ще се проведат на острова.

7. Нощният живот

Докато някои от гръцките острови се отличават със своята унесеност през нощта, огромна част от Парос не спи след залез слънце. Ако желаете да завършите деня си с танци и няколко напитки, най-хубавите места по тази причина ще намерите в столицата Парикия и остарялата столица на острова град Науса. Разбира се на целия остров има доста питейни заведения, които работят до дребните часове на денонощието, без това да смущава спокойствието на останалите туристи.

8. Плажовете

Без подозрение плажовете на Парос са една от присъщите забележителности на острова. Километрични или дребни, с тънък пясък или с камъчета, девствени или оживени – има за всеки усет. Може да посетите Хриси Акти в югоизточната част на острова, както и Лангери в североизточната част, покрай Науса, плажа Фаранга покрай Алики и плажа Марцело до Парикия. Други известни плажове са Колимбитрес, Молос, Криос, Параспорос.

 10 аргументи да посетите остров Парос в Гърция

9. Развлеченията навън

Ако сте от хората, които не обичат да се застояват на едно място, Парос предлага богат избор от забавление навън – туристически преходи, конна езда, тенис или колоездене, разходка с лодка, наблюдаване на дивите птици – опциите са безкрайни.

10. Настаняването

Възможностите за настаняване в Парос покриват всички типове бюджет – къщи за посетители, евтини или първокласни хотели, къмпинги – островът предлага по нещо за всеки джоб.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР