Острият отит е заболяване, което е много специфично за началото

...
Острият отит е заболяване, което е много специфично за началото
Коментари Харесай

Отитът - най-честото усложнение при грипна епидемия

" Острият отит е заболяване, което е доста характерно за началото и края на грипните епидемии. Така ние лекарите в действителност разбираме, че стартира една зараза от грип – когато се появят и зачестят хеморагичните отити. След това има известна пауза и когато отново зачестят, знаем, че епидемията е към края си ". Това разяснява пред БНР доцент Дончо Дончев от екипа на Клиника " Ушни, носни и гърлени заболявания ” на ВМА.

Какъв е механизмът, по който една сезонна вирусна или грипна зараза може да докара до затруднения, така наречен отит?

Острият отит значи инфектиране на междинното ухо и има разнообразни форми, според от причинителя и от метода на развиване. Грипният отит е много характерен – и поради причинителя си, и поради метода на пораждане и на протичане. Грипният вирус има податливост да нападна най-малките кръвоносни съдове – като тези, които кръвоснабдяват междинното и вътрешното ухо, и провокира тромбози.

Често се получава разрушение на кръвоносните съдове и кръвоизливи, както под лигавицата, по този начин и в самата празнина на междинното ухо. Затова и грипният отит се назовава хеморагичен отит, т.е. отит с кръвоизлив. Това е извънредно мъчително положение.

Това заболяване е доста характерно за началото и края на грипните епидемии. Така ние лекарите в действителност разбираме, че стартира една зараза от грип – когато се появят и зачестят хеморагичните отити. След това има известна пауза и когато отново зачестят, знаем, че епидемията е към края си.

Коварното тук е, че може да се повреди слуховия нерв, като в случай че не се вземат навременни ограничения, може да се стигне до трайно понижение на слуха.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР