Острият отит е заболяване, което е много специфично за началото

...
Острият отит е заболяване, което е много специфично за началото
Коментари Харесай

Лекар: Грипната епидемия започва и свършва с отит

" Острият отит е заболяване, което е доста характерно за началото и края на грипните епидемии. Така ние лекарите в действителност разбираме, че стартира една зараза от грип – когато се появят и зачестят хеморагичните отити. След това има известна пауза и когато отново зачестят, знаем, че епидемията е към края си ". Това разяснява пред БНР доцент Дончо Дончев от екипа на Клиника „ Ушни, носни и гърлени заболявания ” на ВМА.

Какъв е механизмът, по който една сезонна вирусна или грипна зараза може да докара до затруднения, така наречен отит?

Острият отит значи инфектиране на междинното ухо и има разнообразни форми, според от причинителя и от метода на развиване. Грипният отит е много характерен – и поради причинителя си, и поради метода на пораждане и на протичане. Грипният вирус има податливост да нападна най-малките кръвоносни съдове – като тези, които кръвоснабдяват междинното и вътрешното ухо, и провокира тромбози.

Често се получава разрушение на кръвоносните съдове и кръвоизливи, както под лигавицата, по този начин и в самата празнина на междинното ухо. Затова и грипният отит се назовава хеморагичен отит, т.е. отит с кръвоизлив. Това е извънредно мъчително положение.

Това заболяване е доста характерно за началото и края на грипните епидемии. Така ние лекарите в действителност разбираме, че стартира една зараза от грип – когато се появят и зачестят хеморагичните отити. След това има известна пауза и когато отново зачестят, знаем, че епидемията е към края си.

Коварното тук е, че може да се повреди слуховия нерв, като в случай че не се вземат навременни ограничения, може да се стигне до трайно понижение на слуха.

На кой стадий от инфекцията може да се появи това затруднение?

Още първоначално. Разбира се, всяка една зараза има прикрит интервал, само че когато стартират изявените прояви на вирусното заболяване, се появява и тази мощна болежка, съпроводена със доста понижение на слуха, от време на време и с звук в ухото.

За какъв брой време отминава и какъв е лечебният метод?

Хеморагичният отит е по-характерен за възрастните пациенти, малчуганите нормално развиват гнойни отити. Самият хеморагичен отит минава за към една седмица с лекуването и на другите усложняващи фактори – затруднено носно дишане заради оток на лигавицата на носа със засилена носна секреция, самото общо положение, когато е повредено. Почти постоянно се постанова антибиотично лекуване, с цел да възвърне слуховия нерв и да се избегне трайна загуба на слуха.

Какви са рекомендациите?

Ако този въпрос ми беше заложен преди няколко месеца, щях да съветвам хората да се имунизират против сезонния грип. Сега съветът ми е да не се бавят, в случай че има засягане на слуховия нерв и оптимално бързо да потърсящ лекар-специалист по ушни, носни и гърлени заболявания. Защото при сходно засягане – първите 48-72 часа от загубата на слуха са решаващи за лекуването и възобновяване на слуха.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР