Острието на БСП и депутат в няколко парламента Александър Симов

...
Острието на БСП и депутат в няколко парламента Александър Симов
Коментари Харесай

САМО В ПИК! Александър Симов: Стойчо Кацаров да си ходи, изби огромно обществено напрежение!

Острието на Българска социалистическа партия и народен представител в няколко Народното събрание Александър Симов проговори пред ПИК за драмата и хаоса със зелените документи, дали президентът Радев е знаел за рисковото решение на министъра си Стойчо Кацаров и би трябвало ли той да подаде оставка. Симов разяснява още връщат ли се социалистите в мача, след както социологията им отрежда второто място, както и какъв кабинет биха се пробвали да образуват без ГЕРБ и Движение за права и свободи, когато сред „ Позитано “ 20 и Политическа партия „ Продължаваме промяната “ разговор няма.

- Г-н Симов, Българска социалистическа партия изразихте остра позиция за метода, по който министър Стойчо Кацаров вкара така наречен зелен документ. Какъв в действителност е казусът, извел хората по улиците поради хаоса в страната – здравен, политически или по-скоро обществен и стопански?
свързани новини11343на 20.10.2021
- Проблемът е и здравен, и политически. Здравен е, тъй като отчитайки какво е съотношението сред имунизирани и неимунизирани – 20:80 % в България, не можеш да въведеш зелен документ от през днешния ден за на следващия ден или за след два дни. Най-малкото тъй като това изправя пред тестване безусловно всички български жители. И тези опашки, които в този момент се извиват пред пунктовете за имунизация, можеше да бъдат спестени, в случай че предизвестието беше направено още през лятото, с цел да има един-два месеца, през които хората да се приготвят и реагират.

- Действително, не можеше ли да не се бърза по този начин, да има гратисен прозорец, време за разяснение?

- От самото начало здравното министерство трябваше да регистрира всички неточности, които ГЕРБ направиха при предходните три талази и ограничения. И в последна сметка да стартира една акция за имунизиране. Това беше огромният въпрос. Няма по какъв начин да се явиш на конференция и да кажеш, че въвеждаш зеления документ за след два дни. И тук другият проблем е и политически, тъй като това в действителност е неосъзнаване на действителността у нас такава, каквато е. Направено по този метод, това решение не работи в интерес на имунизацията, а противоположното – основава голямо публично напрежение и то тъкмо преди изборите. В резултат на това през цялата акция оттук насетне ще си приказваме за зелени документи, като няма да сложим значимите въпроси за здравната система – какво вършим с нейното реформиране. Това е казусът.

- Следва ли от това, което казвате, че Стойчо Кацаров би трябвало да подаде оставка?

- Той би трябвало да се отдръпна. Това е и позицията на Българска социалистическа партия. Стойчо Кацаров ясно сподели, че сходно взимане на пожарникарски ограничения просто не работи и няма да сработи.

- Възможно ли е това форсиране на събитията да е предизвикано от изтичащите на 1 декември периоди на валидност на част от наличните ваксини?

- Нямам визия от какво е предизвикано това форсиране. Но в такава деликатна обстановка не можеш да форсираш ограниченията от през днешния ден за на следващия ден, тъй като това опонира на цялата политика, която си водил досега. Точно по тази причина на мен ми се коства, че решението е неправилно и Стойчо Кацаров би трябвало да се отдръпна. И това не е пукотевица по президента. Напротив, ние се опитваме в тази обстановка с нашата позиция да покажем, че проблем има, само че с сходни решения по-скоро здравният министър работи против президента.

- Дали въпреки всичко Румен Радев няма някаква роля в този развой – знаел ли е? Ако се е пазел от фрапантни ограничения до момента поради високия си персонален рейтинг, няма ли махалото в този момент да се насочи против него и да го отвее?

- Въпреки съществуващото напрежение в обществото, аз не считам, че това ще се отрази трагично на резултата от изборите. Нямам визия до каква степен Румен Радев е участник в целия развой. Според мен той не е, тъй като министърът не е някаква марионетка. Той е този, който е претрупан с това да взима решения. Но е реалност, че това напрежение избива, най-малкото тъй като в един миг всички останали тематики останаха на назад във времето. Всичко огромни проблеми на България внезапно бяха забравени и идващите седмици ще ги изкараме в непрекъснат спор – имунизирани против неимунизирани. Това можеше да бъде избегнато. Това е огромният проблем за обществото, което така и така е сензитивно по тематиката. Сега ние в допълнение наливаме бензин в огъня и се чудим след това какво стана. Като несъмнено, моят апел към хората е да се имунизират. Смятам, че това е естественият път. Науката е напреднала задоволително. Създадохме средство, с което можем да понижим фрапантно риска от вируса, само че не можеш по този начин под паника да накараш хората да отидат да се имунизират. Вече са се насложили трайни настройки против тези ваксини. И признавам си, аз не ги разбирам. Но тези хора не могат да бъдат принудени принудително да отидат да се имунизират. Всичко това можеше да бъде избегнато с една добре премислена огромна акция, а не здравното министерство да праща есемеси „ Ваксинирайте се! “. Това не е акция.

- Социологията дава на Българска социалистическа партия второто място, връщате се в мача, само че въпреки това, групировката на Кирил Петков и Асен Василев, с която ви е не си говорите, ви диша във врата. Тя е на трета позиция. Това тормози ли ви и за какво разговорът е неосъществим – тъй като се зареждат с кръв от вашия електорат ли, крадат гласовете ви като обеден разбойници? Как ще вършиме кабинет, в случай че ви се падне още веднъж тази отговорност?

- Според мен формулировката „ не си приказваме “ не е вярната. Ние сме подготвени да водим разговор с тях. Готови сме, когато забележим тяхната стратегия и забележим какви хрумвания в действителност желаят да отстояват, кои хрумвания са значими и значими за тях. Мен в тези избори ме тормози обстоятелството, че отново стигаме до предходната обстановка. Българска социалистическа партия потвърди своя явен проект за първите 100 дни на кабинета, какъвто и да е идващият кабинет. Искам да видя и другите партии да създадат същото. Така ще можем да водим диалог за политики. Само че ние не водим диалог за политики сега, започваме да си приказваме кой е честен, кой е нечестен. За мен този диалог е непряк. Той другояче е лиричен, евентуално звучи прелестно за медиите, само че в него няма никаква съдържателно страна. Ето това се опитваме да избегнем. И най-вероятно, когато минат изборите, ще поканим за разговор всички партии без ГЕРБ и Движение за права и свободи, с цел да забележим можем ли да се разберем за политики. Това ще е висшият тест за това дали сме си научили урока от предходните два провалени Народното събрание.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР