Остри реплики между лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и предупреждение

...
Остри реплики между лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и предупреждение
Коментари Харесай

Напрежение във властта: Петков и Борисов си размениха остри реплики

Остри реплики сред водачите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и предизвестие от страна на " Продължаваме промяната " към ГЕРБ за риск от разлюляване на политическата система. Напрежението пристигна от разнопосочното гласоподаване на антикорупционния закон и проваленото чуване на правосъдния министър.

Подробности вижте във включването на Милена Кирова.

Управление с предизвестие - насочи го съпредседателят на Продължаваме промяната към ГЕРБ- Съюз на демократичните сили.

" Няма по какъв начин да продължи и да има политическа непоклатимост и дългоденствие този парламент и това държавно управление, в случай че ГЕРБ не престават с плаващите болшинства. Така че ние надали не да сме като смокинов лист начело, а те откъм гърба - за значимите за обществото неща да си ги прокарват с други болшинства. Това е освен предизвестие, това е апел, че по този метод те вкарват голям риск в политическата система и в случай че по този начин си мислят, че ще се случи, просто ние няма да го приемем ", сподели Петков.

Лидерът на ГЕРБ прикани Промяната да се успокоят.

" Много сме огромни за смокинов лист и като ни сложат начело, те не се виждат. Обаче пък, стартира на нас да ни свети откъм гърба. Затова дано се успокоят.Ние потиснахме цялото си его, което господин Петков очевидно не може или по-скоро Лена Бориславова не може, тъй като през вчерашния ден написа смс-и: " Ще счупите сглобката ” и по този начин нататък, аз сглобка не съм правил и няма да вземам участие в сглобките им.

- На кой написа смс-и?

- На този, на който написа и Гешев ".

Поводът за напрежението стана проваленото чуване на правосъдния министър за избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите на основен прокурор с гласовете и на ГЕРБ.

" Какво има да се крие, за какво не може да изслушваме министъра на правораздаването по толкоз значима тематика за обществото и за какво не желаеме да има бистрота по тази тематика? ", попита Кирил Петков.

Борисов посочи, че в правосъдната система са осъзнали думата “независимост ”.

" Никога повече политик и партия, правосъдната система няма да допусне намесата на политици. Това се случи във Висш съдебен съвет. Ще направя това, което Христо Иванов искаше: по-големи квоти на съдиите и прокурорите, парламентарната квота по-малка ", уточни той.

Втората причина за напрежение: признатият антикорупционен закон на ГЕРБ и отхвърления на ПП-ДБ.

" Има една основополагаща разлика сред двата закона, в нашия закон ние споделяме: цялото национално заседание би трябвало да избере най-хубавите ръководители, които да оглавяват тази комисия, с цел да подсигуряват, че в действителност се работи против корупцията. В техния закон те желаят да се постави по един член от всяка партия. Как си представяте, че тази комисия ще проверява партиите и корупцията, в случай че ръководителите са от всички партии и има огромен риск за спор на ползи ", попита Кирил Петков - съпредседател на Политическа партия.

Умението да управляваш е да правиш болшинства, отговори Борисов.

" Нашите закони са по-добри и събират болшинства. Тръгнаха добре, говореха си добре. Някои от техните фигури - оказа се съществени, стояха в миманса, само че тука от известно време излязоха, на всички места вървят, на всички места се разпореждат, на всички места заплашват, на всички места подменят хора абсолютно, на всички места върви чистка с слагане единствено на техни хора, виждате - даже едни семейства, цели семейства желаят да им се намерят място - кресла и столове. Искат ние и тука в Народното събрание да оставим 60 души дежурни и да гласоподават.

По тематиката с ръководителите на комисии - напрежение сред сътрудниците, съгласно поръчките им към този момент, няма.

Според ръководителя на " Възраждане " Костадин Костадинов политическата рецесия в страната се задълбочава.

" Още през цялото време казахме, когато това държавно управление беше основано, че няма кака да бъде устойчиво. Аз не виждам плаващи болшинства, а една коалиция сред ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ. Все отново Движение за права и свободи гласоподава този кабинет ", съобщи Костадинов.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова назова дефинира болшинства като рискови за страната.

" Докога мислите да я карате по този начин? Коалицията на имунитетите сложи страната на трупчета до момента в който си разпределя порциите във властта. Това не е държавно управление в интерес на България, а е държавно управление на ползи. Вчера се случи нещо невиждано. Мнозинството сами си блокираха личния дневен ред, с цел да не изслушат личния си министър на правораздаването.

Чухме да се усещат като смокинов лист, в този момент разбирате ли за какво Българска социалистическа партия прекъсна договаряния и диалози? Не Гешев, не Пешев, никой не е отговорен за нашето решение, а името му е Бойко Борисов. Това, което вие разбирате, че се чувствате като смокинов лист, ние не искахме да сме и казахме, че няма да сме аварийна гума на тротинетката. Късно е либе за китка, дали ще го играете до дъно или се пускайте отрано ", сподели Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР