Остри реакции, след като руски изтребители прихванаха американски разузнавателен дрон

...
Остри реакции, след като руски изтребители прихванаха американски разузнавателен дрон
Коментари Харесай

Напрежение между Вашингтон и Москва: Видео показва сблъсъка между дрона и изтребителя


Остри реакции, откакто съветски изтребители прихванаха американски разследващ дрон над Черно море през вчерашния ден. Американският ефирен канал CBS сподели видео, в което симулира вероятен сюжет на " конфликт “ сред дрона и съветския аероплан.

Безпилотният разследващ аероплан MQ-9 е правил наблюдаване, като съгласно Ню Йорк Таймс, се е намирал на към 75 благи югозападно от Крим. Летял е на към 7 километра и 600 метра височина, когато е прихванат от два съветски изтребителя.

При идващ заход единият от тях - Су-27, е закачил и счупил витлото на дрона, който паднал в морето и се разрушил, твърди американското разузнаване. Целият случай траял към 30-40 минути. Руското военно министерство съобщи, че дронът е подхванал внезапни маневри и заради това е паднал самичък в интернационалните води.

Вашингтон предизвести Москва да не изостря обстановката в района.

От Белия дом упрекнаха съветските водачи, че са работили " неразумно ". Според източници на “Ей Би Си ” преди да го ударят, съветските изтребители са създали 19 прелитания наоколо до дрона. От Белия дом отхвърлиха версията на Москва, че дронът е паднал поради внезапна маневра и обявиха, че имат намерение да разгласяват фрагменти от конфликта с съветския аероплан.

След случая съветският дипломат в Съединените щати беше извикан за пояснения в Държавния департамент.

Вашингтон съобщи, че пилотираният от отдалеченост уред е правил разследваща интервенция в интернационалното въздушно пространство, когато два съветски самолета са създали опит да го прихванат.

Министърът на защитата на Съединените щати Лойд Остин дефинира съветските дейности като " рискови, безразсъдни и непрофесионални ".

“Два съветски изтребителя са изхвърлили гориво върху американска безпилотна машина, която е провеждала рутинни интервенции в интернационалното въздушно пространство. Един съветски изтребител прихваща и удря нашия, което води до конфликт ”, сподели той.

Според Москва не може да се приказва за конфликт.

“В резултат на внезапно маневриране към 9:30 часа московско време, дронът MQ-9 стартира неконтролиран полет със загуба на височина и се сблъсква с водната повърхнина. Подчертавам, че съветските изтребители не са употребявали бордови оръжия, не са имали контакт с безпилотния летателен уред и са се върнали безвредно в базата ”, съобщи представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

Последваха интернационалните реакции. Англия прикани Русия да зачита интернационалното въздушно пространство. Турция заяви, че се работи за разрешаване на случая по рационален и логически метод.

Брюксел съобщи, че казусът би трябвало да се обясни сред Москва и Вашингтон.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР