Остри критики отнесе екипът на Община Пловдив за идеята да

...
Остри критики отнесе екипът на Община Пловдив за идеята да
Коментари Харесай

На дебата: Разгром за зоопарка, подкрепа за Дондукова градин...

Остри рецензии отнесе екипът на Община Пловдив за концепцията да приключи зоопарка за 5, 7 млн лв. със средствата от заем на публичното разискване през днешния ден.

Подкрепа обаче получи от множеството участници планът за реконструкцията на Дондукова градина за 4,5 млн.лева, за чиято реализацията има цялостна подготвеност в регион “Централен ”.

Общинският съвет ще взема решение въз основата на протокола от полемиката дали да кандидатства с двата или с единия план пред Фонда за устойчиви градове за нисколихвен заем.

Зам - кметът Величко Родопски увери, че заемът е с ниска рента от 0,33 %. 


Борислав Инчев, някогашен кмет на регион “Южен ”, а в този момент е зам- кмет в община “Родопи ”, показа, че сумата от 5,7 млн. лв. за зоокъта е смущаваща, тъй като няма план и количествено - стойностна сметка. И адмирира напъните на кмета на “Централен ” за плана на Дондукова градина.

Пепа Деведжиева, водач на КОД, също заявява, че е за обновяването на парка, само че вместо зоопарка предложи да се финансира преустройството на “Космос ”, за което има утвърден план.

“Ситуацията със зоопарка ми наподобява на “Дайте да изтеглим този заем, пък след това ще забележим ”. Така беше и с пробива до Водната палата. И попита къде е анализът на положението на зоопарка и какво от построеното може да се резервира?

Величко Родопски заяви, че Общината е наказана да заплати 800 000 лв. на компания “Запрянови -03 ” за осъщественото строителство. Парите са платени. В зоопарка са вложени над 4 млн лв., само че разрешението за градеж е изтекло. “Строителството беше спряно поради правосъдното дело, което трябваше да завърши. Ще издадем ново строително позволение, а план може да бъде направен на инженеринг ”, сподели инж. Илиан Попов, началник на дирекцията по строителство в Общината.



Асен Костов от “Спаси Пловдив ” изригна: “Инженеринг е директно договаряне на властта с избрана компания. Потърсихте ли отговорност от тези хора, отговорни за зоопарка? Той ше се трансформира в черна дупка, в която отново ще се наливат пари. Това е безсрамие! ”

Главният секретар Ангелина Топчиева тактично посочи, че инженеринг е заложен като форма на поръчка в Закон за обществените поръчки.

Дебатите продължиха повече от два часа. Против  идеята за зоопарка се разгласи  и Пенка Попова, труженик за зелените площи. Тя подсети, че още преди старта на строителството бранителите на диви животни бяха изразили позицията, че мястото до Гребния канал е неуместно, тъй като се разболяват от влага. Пенка Попова акцентира, че и регионът тук към този момент е доста гръмък.

Проекта за Дондукова градина тя назова мегаломански. Според неяима потребност единствено от лек ремонт.

И някогашният общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация Стойчо Кузев, измършавял с 49 кг поради тренировки, горещи поддържа парите вместо за зоопарка да се дадат за кино “Космос ”.

Още един месец имат жители за отзиви.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР