Остри критики, но и защита се чуха по време на

...
Остри критики, но и защита се чуха по време на
Коментари Харесай

В Европарламента Орбан бе критикуван, че това, което прави с Унгария, е позор

Остри рецензии, само че и отбрана се чуха по време на спор в Европейския парламент за правовия ред в Унгария и по-конкретно за задействаната процедура по член 7 против страната, която може да я лиши от правото ѝ на глас в Европейски Съюз.

Еврокомисарят по полезностите и прозрачността Вера Йоурова посочи думите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от ноември, че в никакъв случай не може да се направи компромис с върховенството на закона като основа на всичките действия на Европейски Съюз. Тогава Фон дер Лайен също така подсети за равнопоставеността на страните членки и обърна внимание на нуждата от разговор и непоколебими ограничения. За Унгария Комисията неведнъж е споделяла безпокойството си, акцентира Йоурова.

Припомни, че в региона на върховенството на закона имаше основни промени в закона за правосъдната власт и без никакви публични съвещания или съвещания с Венецианската комисия те бяха признати. През септември 2019 година Върховният съд разгласи за непозволено действието на маджарски арбитър, който насочи молба с преюдициално питане към Съда на Европейски Съюз.

Дебалансирано е съотношението на пълномощията във Висшия правосъден съвет. През декември шест интернационалните организации взаимно с няколко медии разгласиха отчет, съгласно който от 2010 година унгарското държавно управление редовно разрушава медийния плурализъм най-много тъй като собствеността е мощно съсредоточена в ръцете на страната или в частни медии, зависещи от рекламодатели, които са държавни институции.

В отчет в Центъра за медиен плурализъм и медийна независимост се споделя, че сливането на обособени медии излага на риск плурализма в тях и че към това обединение не са приложени условията за оценка във връзка с концентрацията на пазара и нелоялната конкуренция. Наложи се и университет да напусне Будапеща и да отиде във Виена заради новите правила за финансирането от чужбина, сподели още Йоурова, имайки поради Централноевропейския университет.

Тя означи, че самостоятелни научни организации към Академията на науките също са потърпевши от измененията.

Изтъкна, че Европейска комисия към този момент е посочила увереност да употребява целия инструментариум разполагаем във връзка с някои ограничения на унгарските управляващи и е почнала поредност от процедури за нарушавания. " Търсим и други принадлежности, да вземем за пример европейския учебен срок (...) Ще продължим да следим въпросите и ще гледище за решение на проблемите с върховенството на закона, тъй като това е въпрос от интереса на Европейския съюз и на европейските жители ", добави еврокомисарят.

От Европейската национална партия разясниха, че е притеснително, че тематиката за върховенството на на закона още веднъж излиза на напред във времето. Ако няма господство на закона, институциите няма да могат да пазят жителите, няма да има доверие от страна на жителите, допълниха от групата, част от която е партията на унгарския министър председател Виктор Орбан " Фидес ". В момента нейното участие е замразено (повече четете тук и тук).Според ЕНП е нужен механизъм, който да се ползва във всички страни членки, ограниченията би трябвало да са еднопосочни и постоянно да има контрол.

От групата на социалисти и демократи акцентираха, че към този момент са минали 17 месеца откогато стартира процедурата по член 7,а Екологичен потенциал продължава да приказва за нарушение на правата на малцинствата, за корупция. Няма прогрес по член 7, това не е единствено проблем на Унгария. По съшия метод се слагат нещата и в Полша. Европейски Съюз няма опция да възвърне върховенството на закона в личните си страни членки. Време е за нов механизъм, допълниха от групата.

Евродепутат от " Обнови Европа " съобщи: " Тревожим се, че Екологичен потенциал остава настрана и въздържан. Позорно е това, което вършиме със личната си татковина, господин Орбан. Позорно е това, което вършиме за мястото на Унгария в Европа. Срамно е това, което вършиме с академичната среда, с плурализма в медиите. Никой принудително не вкарва една страна в Европейски Съюз. Присъединяването е цивилизационен избор и вие го потъпкахте. Унгария се развиваше толкоз сполучливо с европейските фондове, а вие, господин Орбан строите империя на омразата още веднъж с европейски пари. Това е срамно. Ако нямаме подобаваща процедура, би трябвало да я приемем ".

От групата на Зелените също акцентираха казуса с окрупняването на медиите.

Според " Идентичност и народна власт " Екологичен потенциал бърза да се вкара и стартира процедура против държавни управления, демократично определени в страните членки. Нека погледнем какви са резултатите от евроизборите, този кръстоносен поход против смелия Виктор Орбан би трябвало да се прекрати. Той е обект на офанзиви тъй като не позволява голям брой имигранти в страната си, счита евродепутат от крайнодясната група.

От групата на Европейски консерватори и реформисти обявиха: " Имаше едно държавно управление, което беше легитимирано в демократични избори с право на самоопределяне, с право на отбрана на границите си и унищожаване на религиозни и културни корени на крайните прояви. (Зам.-председателят на Европейската комисия Франс - бел.ред.) Тимерманс, въоръжен със социализма арогантността и бюрокрацията реши към него да приложи процедурата по член 7. С политическите цели, с които се употребява процедурата по чл, 7 страда народът на тази страна ".

От Европейска обединена левица/Северна зелена левица разясниха, че се лимитира свободата, припомниха, че за първи път университет трябваше да напусне страната. Виждаме по какъв начин държавното управление се отнася към правата на мигрантите, протяга ръка се на културните институции и свободата на правосъдната система, считат от групата, като припомниха разбор на " Ню Йорк Таймс ", в който се приказва за корупция, обвързвана с европейското подкрепяне. Опитът да се задуши гражданското общество и опозицията не може да бъдат признати, Това не е народна власт, нито правова страна В Унгария има доста жители, които желаят друго развиване. Нужен е ефикасен механизъм за мониторинг на правовата страна. Нито евро за тава режими, приключи изявлението си евродепутат от групата.

Българският евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) също се включи в дебата като сподели, че процедурите по член 7 против Полша и Унгария са лов на вещици, тъй като народите им са избрали суверенно своите суверенни държавни управления. Според него същинската причина да не бъдат харесвани е политиката им за " незаконната миграция, еднополовите бракове, джендър пропагандата " и това се прави " под формата на тоталитарна и болшевишка тирания ".

По време на дебата се чуха мнения, че е срамно да се разискват Полша и Унгария на фона на събитията в Малта, където беше убита журналистката Дафне Каруана Галиция, както и че има други страни членки в Европейски Съюз, където еврофондовете също се усвояват с корупция.

Дидие Рейндерс , еврокомисар по правораздаването, сподели, че позитивното е, че унгарското държавно управление е решило да не продължава със противоречивата промяна на административните съдилища, само че през декември е признато ново законодателство за назначение на съдии във Върховния съд, нови благоприятни условия държавната администрация да апелира правосъдни решения и промени в административното правосъдие. Изрази страдание, че тази промяна се прави доста бързо без съвещания с Венецианската комисия и без публично разискване. Нулева е нашата приемливост към корист с европейски средства, акцентира още той. Припомни за предлагането да се ограничи или спре достъпът до еврофондове при нарушение на върховенството на закона.

Увери, че се работи по нов механизъм за върховенството на закона за всички страни членки, синтез от разнообразни съставни елементи, да вземем за пример липса на ефикасна протекция от самостоятелен и неутрален съд, въпроси, свързани със собствеността и свободата на медиите.

Не мога да кажа, че ситуацията на Унгария се усъвършенства от времето, когато Екологичен потенциал поде самодейността си. Призовавам унгарското държавно управление да премисли позицията си, добави еврокомисарят,

Как се стигна дотук?

През септември 2018 година, Парламентът прикани за деяние от страна на Съвета на Европейски Съюз за попречване на осъществяването на нарушаване на основополагащите полезности на Европейски Съюз в Унгария. Основните опасения на евродепутатите бяха свързани с независимостта на правосъдната система, свободата на изложение, корупцията, правата на малцинствата, както и обстановката с мигрантите и търсещите леговище лица.

В случая с Полша, Европейската комисията изиска деяние от страна на Европейски Съюз през декември 2017 година поради установените закани за независимостта на правосъдната система. В резолюция призната през март 2018 година, Европейския парламент се съгласи с Комисията по отношение на риска, който съществува за правовата страна в Полша.

Министрите на Европейски Съюз са организирали две чувания с унгарското държавно управление, през септември 2019 година и декември 2019 година Евродепутатите неведнъж са изразявали неодобрение от това, че не са официално включени в тези полемики. Полските управляващи са се защитавали пред Съвета на Европейски Съюз три пъти, сред юни и декември 2018 година

На по-късен стадий, Европейският съвет може да реши, с единогласие и с утвърждението на Парламента, че има съществено и редовно нарушаване на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права. Това може в бъдеще да докара до наказания, като суспендирането на правото на глас в Съвета. Полша и Унгария обаче си дадоха обещание взаимно да се пазят, с цел да не се стигне до единогласие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР