Острата размяна на реплики между председателя на ЕНП Манфред Вебер

...
Острата размяна на реплики между председателя на ЕНП Манфред Вебер
Коментари Харесай

Верният на Борисов Манфред Вебер беше мощно освиркан в Европейския парламент

Острата замяна на реплики сред ръководителя на ЕНП Манфред Вебер и водача на " Зелените " в Европарламента Ска Келер отекна и в България след споменаването на Бойко Борисов в защитната тирада на немския евродепутат.

Вебер и Келер се сблъскаха по време на дебата във връзка годишната тирада на Урсула фон дер Лайен за положението на Европейски Съюз, а плануваното за по-късно разискване на ареста на Борисов (по искане на ЕНП) в допълнение увеличи напрежението сред двамата.

На финала на изказването на Вебер се стигна до бурно неодобрение от страна на леви и зелени евродепутати поради това, че ръководителят на Екологичен потенциал Роберта Мецола (ЕНП) не лиши думата му макар изтеклия 1-минутен период за финално изявление.

Повод за разногласието беше решението на Келер да упрекна дясната партийна група в Екологичен потенциал за предизборната коалиция сред " Форца Италия " на Силвио Берлускони с две крайнодесни партии в Италия - " Лигата " на Матео Салвини и " Братята на Италия " на Джорджа Мелони. Изборите в Рим ще се проведат единствено след 10 дни.

" Г-н Вебер, внимавайте с кого сключвате партньорства. Наблюдавайки Италия, виждаме, че играете рискована игра с демокрацията и споделените ни полезности - единствено поради властта. Това отново може да докара до отрицателни последствия за всички нас. Група, която претендира да е част от демократичното болшинство, не би трябвало да си партнира с хора, които носят тениски на Путин (б.р. Матео Салвини), нито с партии с фашистко лого. Не в Италия, не в Испания, не в Швеция. Не в Европейския парламент, на никое място и в никакъв случай. И е малко необичайно да го споделям като представител на " Зелените ", само че центристката десница има доста значима роля в Европа и част от тази задача е да не позволява крайната десница. Ако отворите вратите за тях, вършиме доста неприятна услуга на Европа. Вярвам, че е неприятна услуга и за вашата партия ", сподели Ска Келер в началните си забележки по речта на Фон дер Лайен за положението на съюза.

Leute sollten wissen, dass die CDU/CSU inzwischen ganz offen unterstützt, dass Rechtsradikale in Europäischen Ländern an die Macht kommen. Manfred Weber unterstützt z.B. Berlusconi, der in Italien zwei faschistischen Parteien an die Macht helfen will.
— Erik Marquardt (@ErikMarquardt)
Отговорът на Манфред Вебер пристигна часове по-късно, защото водачите на политическите групи можеха да създадат имитация едвам в края на дебатите.

" Искам да кажа едно нещо, когато приказваме за проевропейци и антиевропейци. Не бива да политизираме този въпрос ", стартира Вебер, с което провокира смях измежду някои от опозиционните евродепутати в залата в Страсбург.

Вебер реши да върне топката в полето на " Зелените " и европейските социалисти, като даде образци за съмнителни позиции на техни представители в няколко национални кабинета.

" В испанското държавно управление членува " Подемос ". Трима министри на " Подемос " гласоподаваха против участието на Финландия и Швеция в НАТО. И това е в коалиция със социалистите. Имаме " Пет звезди " в ръководството на Италия дружно с " Лигата ". Тук никой не изиска спор по тази тематика, а това се случи в Италия. Давам ви още един мотив. Във Франция има коалиция сред Зелените и Меланшон, а Меланшон обществено разгласи, че няма да съблюдава европейското законодателство, в случай че вземе властта. Това беше позицията на Меланшон. Ще ви дам и още един образец - в последната конференция на партиите дебатирахме обстановката в България. Двама самостоятелни съдии... не, това в действителност е съществено... споделиха, че задържането на опозиционния водач в България е било нелегално. Аз желаех единствено да повдигнем спор за върховенството на закона в България, само че това беше отхвърлено от " Зелените ". Така че не политизирайте нещата ", разяснява още Вебер.



Изявлението му трябваше да се ограничи до 1 минута, с колкото разполагаха и всички останали водачи на политически групи в Екологичен потенциал в края на дебата, само че водачът на ЕНП продължаваше да приказва макар забележимото неодобрение на останалите евродепутати отвън личната му партийна групировка.

Нито Вебер, нито представители на упоменатите политически сили задълбочиха дебата с пояснения за това за какво се стига до несъответстващи обединения сред партии без идеологическа непосредственост в Европейски Съюз на фона на все по-отслабващата роля на обичайна десница и левица.

Вкарването на България в подтекста на дебатите стана неслучайно - ЕНП към този момент си беше осигурила полемика във връзка мартенския арест на Борисов за късния следобяд на 14 септември, с други думи, Вебер единствено даде звук за идните разисквания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР