остепенно електроенергията на едро, а от там и тази за

...
остепенно електроенергията на едро, а от там и тази за
Коментари Харесай

Каква би била цената на тока от АЕЦ „Белене”?за


остепенно електрическата енергия на едро, а от там и тази за бита, ще нарастне два пъти. Дори тогава, съгласно сметките на ЦИД, токът от „ Белене ” ще остане неблагоприятен.

България би трябвало да понижи фрапантно нездравословните излъчвания във въздуха. Затова в сюжетите на ЦИД за идващите 15 години  централите на въглища би трябвало да се затворят поетапно . Те обаче дават 40% от електрическата енергия у нас.

„ Затварянето на тецовете не значи провал за системата, защото има други варианти ”, показва Мартин Владимиров от ЦИД.

Втора АЕЦ обаче не била измежду тях. По мнението на Центъра по-скоро са нужни заместващи ВЕИ мощности.

 електрическа енергия, Белене

Снимка: bTV

„ Цената от тока на АЕЦ „ Белене ”  при всички сюжети е по-висока  от цената на пазара, т.е. планът ще е губещ ”, споделя още Мартин Владимиров.

Изчисленията на някогашния член на енергийния регулатор Еленко Божков обаче са други – той счита, че един мегават от „ Белене ” ще коства не 80, а 50 евро, а токът за бита по този начин или другояче щял да нарастне.

из

Настоящият началник на КЕВР Иван Иванов не предвижда сходно нарастване, само че напомни, че след четири години цената на силата ще се дефинира от свободния пазар.

„ Всякакви опити в идните месец-два да се вземе преждевременно решение за строителството на нова огромна мощ единствено могат да навредят, тъй като подобен мегапроект  ще бъде изплащан десетилетия напред ”, акцентира той. 

Според Иванов преди да реши за АЕЦ „ Белене ”, страната би трябвало да изчака началото на идната година, когато ще стане ясно и каква е отсрочката за тецовете на въглища у нас.// Бтв

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР