Остеопорозата е социално значим проблем и повлиява както пациента, така

...
Остеопорозата е социално значим проблем и повлиява както пациента, така
Коментари Харесай

Д-р Наталия Темелкова: Най-съвременното лечение при остеопороза е с моноклонални антитела

Остеопорозата е обществено важен проблем и повлиява както пациента, по този начин и цялото му семейство. Това заболяване обаче има лекуване и то напълно дейно.

Много постоянно остеопорозата е обвързвана с наследствеността, като най-големия риск от това заболяване има при повишаване на възрастта.

Ендокринологът доктор Наталия Темелкова от УМБАЛ " Александровска " обръща внимание на това, че клиничният обзор за остеопороза, който включва дали има фрактури и по кое време са настъпили, е от значимо значение за пациента, както и по-нататъшните проследявания на костната компактност.

- Д-р Темелкова, кои възрастови групи най-често са в риск от остеопороза?

- Остеопорозата като цяло е проблем в по-напреднала възраст – над 50 години, това е постменопаузалната остеопороза. Над 65 година към този момент е възрастовата остеопороза. Категорично в рискова група са всички над 65 година и една огромна част за хората над 50 година, в случай че нямат друга  терапия, която предизвика един по-голям риск. Това, да вземем за пример, е лечението след карцином на гърдата, когато е хормонална, както и след карцином на простатата при мъжете. Има значение и риск, когато пациентите са с други заболявания и дълго време са се лекували с кортикостероиди, също по този начин и при дамите, при които доста рано стопира цикълът, ранната менопауза също е риск.

- На каква възраст е целесъобразно да се направи първото профилактично проучване за остеопороза?

- Общата рекомендация за премерване на костната компактност е при хора в риск. Но популацията е доста друга и има хора, които имат друга величина на костта, а измерването на костната компактност не преценява размера на костта. Има хора, които са с по-ниска костна компактност от младата си възраст. Според мен, интервалът към менопаузата, е подобаващ, да се направи такова премерване, с цел да се види стартовата позиция на един човек. 

- Какво съставлява проучването на „ цяло тяло “?

- Изследването, наречено „ цяло тяло “, включва като стандарт в целия свят проучване на костната компактност на 4 лумбални прешлена и на бедрената шийка. Това се споделя проучване нацяло тяло и не е обвързвано с това да те изследват от главата до петите.



- Колко приблизително излиза лекуването на пациент с остеопороза?

- Широк е спектърът, тъй като пероралното лекуване, което е по-евтино, би могло да бъде от порядъка към 30 лева на месец до 300-400 лева на година на инжекционната терапия. Всичките медикаменти за остеопораза са ефикасни, като има друга индикация за това към кои фрактури някои медикаменти са по-подходящи. Най-съвременното лекуване при остеопороза е с моноклонални  антитела. За пациента излиза към 400 лева на година, защото 50% е реимбурсацията и на таблетките, и на инжекциите.

- Покрива ли Здравната каса медикаментите при диагностицирани с остеопороза?

- Касата покрива част от медикаментите за остеопороза, които са на пазара в 50 %. Има медикаменти, които се заплащат 100% от пациента, като изборна терапия сега. 

- Какво включва хранителният режим при една персонална профилактика по отношение на остеопорозата?

- Има доста таблици, съгласно усета на човек, тъй като има хора, които още от деца не ядат избрани храни. Общо взето се счита, че към 100 грама сирене би трябвало да има към 250-300 мг калций. Зависи и какво е сиренето. Твърди се, че при моцарелата и козе сиренето има малко повече. В доста растителни артикули има, като там отново е внимателно.



Знаем също по този начин, че в избрана лъжица сусам има избрани калций, единствено че фибрите в тези артикули извличат една част. Да кажем, че чаша кисело мляко със 100 грама сирене, биха покрили една дневна потребност, само че приказваме за ежедневна приложимост. Напоследък свръх модерните диети с фибри и доста слабите хора също имат спомагателен риск като фрактурна опция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР