Оставят ги подир себе си с безспорен героичен подвиг и

...
Оставят ги подир себе си с безспорен героичен подвиг и
Коментари Харесай

Стихосбирката „Безсмъртничета“ на Петър Андасаров събуди спомена за децата-герои

Оставят ги след себе си с неоспорим храбър героизъм и трудно нетърпим трагизъм деца, юноши, момчета и девойки, невкусили още от пролетната хубост на своята младост. Безсмъртните имена на някои от тях са в книгите на поета Петър Андасаров „ Безсмъртничета “ и „ Сълзи, в които се оглежда слънцето “. Срещата с създателя и с тях в книжарница-галерия „ София прес “ откри и води Атанас Звездинов.

За стихосбирката „ Безсмъртничета “ – третото й допълнено издание, приказва Кирил Назъров, който я назова безсмъртна книга за безсмъртни деца и юноши. А публицистът Иво Атанасов подреди художествено-документалната сборна книга „ Сълзи, в които се оглежда слънцето “ измежду най-високите мостри в художествената документалистика.

За творчеството и героико-патриотичните книги на Петър Андасаров приказваха още поетът Николай Шопов, проф. Ивайло Христов и Радка Бельова- Славова, щерка на обесения през 1944 година в с. Елешница партизанин Васил Бельов. Авторът показа с неспокойствие, че той е останал правилен на историческите събития и единствено е възкресил случаите на позора и на героизма, проявен от фашистките палачи и невръстните герои. А дали е имало фашизъм или не – остава сами да си отговорят днешните читатели! Той описа за безсмъртния героизъм на Мара Петлякова и Асен Лагадинов, герои от книгата му „ Сълзи, в които се оглежда слънцето “, прочете стихотворения от „ Безсмъртничета “ и новонаписани за бъдещото четвърто издание.

А Веселина Груева благодари на създателя за неговите книги и му връчи грамота на УС на БАС, които имат задача в битката срещу фашизма, неофашизма, за мир, независимост, народна власт, взаимност и обществена правдивост.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР